Afbeelding
Foto: 123RF.com

Burense huishoudens geholpen met het besparen van energie

Nieuws

BUREN • Gemeente Buren heeft al 224 huishouden geholpen met het verbruiken van minder energie.

Dit doet de gemeente onder de vlag van ‘Energie Vitaal’. Inwoners die een woning met energielabel D, E of F hebben, zijn hiervoor benaderd. 

Twee keer zoveel deelnemers

“Dat kan zomaar enkele tientjes schelen”, zegt wethouder Martine de Bas. “We hoopten op zo’n 150 deelnemers, maar het zijn er bijna twee keer zoveel geworden, want er lopen ook nog 42 nieuwe afspraken.” 

Ze is duidelijk blij met deze score. “Hoewel iedereen zich kan aanmelden gaat het met name om koopwoningen, want voor huurwoningen zijn de corporaties aan zet.”

Wat is er dan gedaan? 

Eerst is er een energiescan gemaakt en vervolgens zijn kleine maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips. Met financiële ruggensteun van de gemeenteraad is dit gratis aangeboden. 

De wethouder kondigt aan dat deze actie meteen een opmaat is voor een witgoed-project, dat over een aantal maanden in de gemeente van start gaat.

Energieadvies voor bedrijven

Ook voor bedrijven zet de gemeente zich in op het verbeteren van de duurzaamheid. Wethouder Neven geeft aan dat ondernemers via de ‘Doe-organisatie’ energieadvies kunnen krijgen. Bijvoorbeeld over subsidies en speciale duurzaamheidsleningen. Daarbij worden ze gekoppeld aan een expertteam dat inspeelt op ieders specifieke situatie.

Tekst: Ellis Frans-Kapma