Rutgers reageert op zorgen van ouders

REGIO • Op internet circuleren verschillende materialen waar verontruste ouders hun vraagtekens bij plaatsen. Wij vroegen Rutgers om op bepaalde uitlatingen te reageren. 

Zo staat er in de flyer van Gezin in Gevaar: 'Rutgers benadrukt de rol van de leraar als voorbeeldfiguur en moedigt hen aan om uit eigen ervaring te spreken.' Volgens Elsbeth Reitzema, expert relationele en seksuele vorming bij Rutgers, klopt dit niet helemaal. "Rutgers ziet ouders, leerkrachten en andere opvoeders - denk aan opa, oma, tante, jeugdzorg - als belangrijke voorbeeldfiguren voor kinderen waar het gaat om respectvol gedrag. Kinderen kijken naar hen op en leren van hen hoe zij met anderen om kunnen en moeten gaan. Dit geldt voor alle thema’s en onderwerpen in het leven, zo ook op het gebied van seksuele opvoeding. We leren leerkrachten daarin juist dat ze nooit informatie over zichzelf moeten geven die niet aansluit bij de leeftijd, ontwikkeling en leefwereld van kinderen, en ook zeker niets moeten vertellen wat zij zelf niet willen delen."

In het artikel hierboven uit Henri Verhagen onder meer zijn zorgen over een boekje voor vijfjarigen waarin wordt uitgelegd wat pijpen is. Volgens Elsbeth Reitzema is het boekje 'Wat is seks' waar het hier om gaat, niet in samenwerking met Rutgers gemaakt en is het ook geen onderdeel van het lesmateriaal. "Op onze website seksuelevorming.nl staat een boekenlijst (zoek op boekenlijst - red.). De boeken op deze boekenlijst bevatten een verscheidenheid aan onderwerpen die kinderen interessant kunnen vinden en waar zij vragen over kunnen hebben. Deze boeken zijn geschreven en geïllustreerd door mensen met verschillende expertises, achtergronden en perspectieven. Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen zelf inschatten welke van deze boeken wel of niet passen bij waar zij voor staan en wat zij kinderen mee willen geven. Deze boekenlijst is met zorg samengesteld door experts relationele en seksuele ontwikkeling en bevat boeken die niet eerder dan 2014 zijn verschenen of herdrukt. De boekenlijst is onderverdeeld in lijsten per leerjaar van de basisschool, zodat deze aansluiten bij de leeftijd, ontwikkeling en leefwereld van kinderen en jongeren. Deze boeken zijn suggesties en kunnen ouders en onderwijsprofessionals ondersteunen. Ze behoren niet tot (verplicht) lesmateriaal."