• De Meteorcrater in Arizona.
• De Meteorcrater in Arizona. Foto: Robert Wielinga

Lezing over 'Dreiging uit de ruimte'

papendrecht • In het Streeknatuurcentrum, Matenaweg 1 in Papendrecht (bij Wijngaarden) houdt Robert Wielenga een lezing over 'Dreiging uit de ruimte.'

Hij doet dat op uitnodiging van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Aan bod komen onder meer meteorieten. Dit zijn de overblijfselen van kleine of grotere stukken ruimtepuin. In de dampkring veroorzaken ze een helder lichtverschijnsel, wat we een vuurbol noemen. De meteorieten die de aarde bereiken vertellen ons meer over de vorming van ons zonnestelsel en van (kleine) planeten. Er zijn ook stukken van de Maan en Mars op aarde gevonden, de Nederlandse meteoriet van Ellemeet kwam van Vesta. 

Hoe komen ze op aarde, wat is hun samenstelling en welke verassende conclusies kunnen er worden getrokken? Daarop gaat Robert Wielinga (1962) in. Hij is al sinds zijn 10e verzot op het heelal. Wielinga is docent Natuurkunde in Utrecht en actief voor de sterrenwacht Sonnenborgh en voor de Sterrenkundige Kring Minnaert in die stad. Hij was medeoprichter en bestuurslid van de European Association for Astronomy Education (EAAE). 

Voor zijn verdienste voor sterrenkunde-educatie is de planetoïde 12644 Robertwielinga naar hem vernoemd.Toegang is gratis, bij bezoek van meerder lezingen is er het verzoek om lid te worden. Start lezing 20:00 uur, zaal open 19:30 uur.