• Wethouder Jan Lock, Arnold Tuytel en wethouder Piet Vat.
• Wethouder Jan Lock, Arnold Tuytel en wethouder Piet Vat. Foto: Geurt Mouthaan

Eerste stap op hobbelig pad duurzaamheid

oud-alblas • Met de ingebruikname van twee elektrische kranen zette Tuytel Groep in Oud-Alblas vrijdagmiddag de eerste stap op weg naar grootschaliger elektrificatie. In samenwerking met Den Hartog Brandstof uit Groot-Ammers komt er ook een laadplein voor bedrijven en particulieren uit de regio.

Lovende woorden waren er daarom van wethouder Jan Lock van de gemeente Molenlanden, samen met wethouder Piet Vat aanwezig bij het officiële moment.

“Proficiat dat je deze stap hebt durven nemen”, richtte hij zich tot Arnold Tuytel, eigenaar van het Oud-Alblasser bedrijf, onder meer verhuurspecialist in bouwmaterieel voor grondverzet, recycling, transport en veeg- en zuigtechniek. 

Hobbelig pad

“Het pad van de duurzaamheid is hobbelig”, ging Lock verder. “Ik loop het ook en ik kan je zeggen: er zit geen routeplanner op, maar we weten wel waar we heen gaan. Het is stoer dat jullie dit als eerste in Molenlanden doen.”

Arnold Tuytel zelf benadrukte vrijdag dat de twee elektrische kranen ‘nog maar het begin’ zijn. “Binnenkort komen er onder meer nog twee elektrische vrachtwagens, twee elektrische shovels en nog een grotere elektrische kraan.”

Hij wil graag voorop lopen, voegt hij er maandag desgevraagd aan toe. "Bij projecten van de overheid, zoals Rijkswaterstaat, gemeenten, provincies en waterschappen, is een voorwaarde dat een deel emissieloos wordt uitgevoerd. De overstap van fossiele brandstoffen naar elektrisch gaat langzamer dan de vraag groeit. De afgelopen drie maanden word ik heel veel gebeld: wanneer heb je die elektrische machines?"

Tegelijkertijd ziet hij de nadelen. "Het is nog te duur, in vergelijking met wat het opbrengt. Doordat ik vooraan in de rij sta, krijg ik hier fors subsidie op. Maar dat is nog niet voldoende. Als de overheid dit echt serieus neemt, moet er meer financiële ondersteuning komen."

850 zonnepanelen

De behoefte aan stroom gaat bij Tuytel Groep door de investering in de elektrische machines fors omhoog. Om de energie voor het bedrijf op te wekken komen er op de daken van de onderneming aan de Heiweg 850 zonnepanelen. Arnold Tuytel: “En we hebben de plaatsing van een extra windmolen aangevraagd, naast de molen die er al staat.”

Zeker niet alleen voor zichzelf. Bij de onderneming aan de Heiweg komt een laadplein, waar groene energie kan geworden geladen. De opzet daarvan is een samenwerking met brandstoffenhandel Den Hartog uit Groot-Ammers.

‘We kunnen het niet alleen’
Tim den Hartog zei namens dit bedrijf: “Wij werken toe naar de overstap naar zero emission. Het is daarbij belangrijk om partijen bij elkaar te brengen die dat doel nastreven. We kunnen het niet alleen. Het laadplein is een goed voorbeeld van wat je samen kunt bereiken.”

Arnold Tuytel: "Het laadplein staat voor iedereen open, voor bedrijven en particulieren. Het komt aan de westkant van ons bedrijf. De bestemming van het stuk land moet nog wel worden aangepast. Binnen nu en drie maanden krijgen we de aansluiting voor de twee laadpalen voor auto's en de laadplekken voor onder meer vrachtwagens en andere elektrische machines."

Geurt Mouthaan