Wethouder: 'Bal ligt juist bij marktpartijen'

molenlanden • De bal ligt juist bij de marktpartijen. Zo reageert wethouder Arco Bikker op het stilvallen van het overleg met ondernemers die de intentieverklaring tekenden.

Na de gemeenteraadsverkiezingen zou volgens de marktpartijen het vanuit de gemeente stil zijn gebleven. Dat is niet zo, stelt wethouder Bikker. "We hebben een mail naar hen gestuurd met de vraag hoe de stand van zaken is. Daarop hebben wij geen enkele reactie gehad. Dat zij dit nu zo brengen, verbaast mij."

Na het versturen van de mail ondernam het gemeentebestuur zelf ook geen verdere actie. Maar: "De contacten met de marktpartijen zijn er nog steeds. Met één van hen heb ik afgelopen week een overleg over een locatie voor centrale huisvesting."
Er is volgens wethouder Bikker het nodige is gebeurd om de weg vrij te maken voor meer ruimte voor centrale huisvesting van arbeidsmigranten. "Het beleid is in 2022 herzien omdat de kaders te krap waren. Zo is de tijdelijkheid verlengd tot vijftien jaar. Het verbod op huisvesting op bedrijventerreinen is geschrapt."

Ja, er zijn meerdere door huisvesters aangedragen locaties afgewezen. "Maar het ging daarbij bijvoorbeeld om permanent verblijven, waar wij geen medewerking aan verlenen, of een plek vlakbij infrastructuur als snelwegen. Dat past niet bij de kwaliteit aan huisvesting waarnaar wij streven. Bij een andere plek gaf een buurbedrijf aan alle mogelijkheden aan te grijpen om de komst van huisvesting tegen te houden. Met de omgeving heb je ook te maken."
De deur staat wat betreft wethouder Bikker nog steeds open bij de gemeente Molenlanden om het overleg te hervatten. "Het is hun rol om locaties aan te dragen. Zij weten waar ze aan moeten voldoen. We kennen elkaar ook, dus ook dat zou geen probleem moeten zijn."

Over de overweging van één van de marktpartijen om weer woningen op te gaan kopen, is Bikker duidelijk. "Dat past niet meer in ons beleid. Men moet dan een vergunning aanvragen voor de doelgroep Midstay. Daarbij dienen ze dan aan verschillende voorwaarden te voldoen. De tijd van een huis kopen, daar kamertjes in timmeren en er een groep arbeidsmigranten onderbrengen is voorbij. En als dat toch gebeurt, kloppen buurtbewoners snel genoeg bij ons aan om het te melden."