• Marinda en hond James verwelkomen elke gast enthousiast.
• Marinda en hond James verwelkomen elke gast enthousiast. Foto: Anne Marie Hoekstra

Onthaasten in sfeer van hoeve uit 17de eeuw

hoornaar • Bed & Breakfast de Maria Hoeve in Hoornaar biedt gasten de mogelijkheid om uit te rusten en te genieten in de sfeer van een Alblasserwaardse boerderij uit de zeventiende eeuw. Met alle comfort van de eenentwintigste eeuw.

De eerste die zorgt voor een gastvrije ontvangst is de vrolijke corgi James. Meteen na zijn kwispelende begroeting verwelkomt ook gastvrouw Marinda Bakker haar bezoek. Even later zet ze glazen thee en een schaal royale koeken op de enorme houten tafel van de voormalige koeienstal. Met James aan haar voeten vertelt ze: “We wonen hier sinds de zomer van 2023. Ik heb ruim tien jaar in het onderwijs gewerkt, maar had het daar niet meer naar mijn zin. Ik dacht: ik moet iets anders. Mijn man Andries had zijn keukenzaak en interieurbouwbedrijf verkocht. We wilden graag samen ondernemen.”

Bruiloft

Toen het stel de boerderij aan de Lage Giessen zag, waren ze meteen verliefd. Toch duurde het nog twee en een halve maand voordat ze met de verkoper tot een overeenkomst kwamen. Met een twinkeling in haar ogen klopt ze op de tafel. “Aan deze tafel hebben we het huis gekocht, dat was begin december 2022. Net na kerst kregen we de sleutel al.”
Ze trouwden vorig jaar in juli. De bruiloft vond plaats op het eilandje dat achter de boerderij ligt. Het zogenaamde ‘Schijthuys’ was toen net gereed, zodat de gasten de beschikking hadden over gloednieuwe toiletten.
Dat de boerderij een plek zou worden om te delen, was meteen duidelijk. “Hij is veel te groot voor twee personen. We zeiden tegen elkaar: we moeten iets met dit huis doen. Gasten ontvangen, iets voor anderen betekenen. Zo is het idee voor een bed and breakfast ontstaan. Later zijn daar de verhuur van een kleinschalige vergaderruimte en onze Landrover Defender bij gekomen.”
Uiteindelijk besloten ze toch dat de boerderij de onderneming van Marinda zou worden. “Ik run het hier, Andries begint half april met een opleiding tot mediator. Waarschijnlijk opent hij op termijn een eigen praktijk. Hij vindt het heel leuk om dingen op te starten. In het afgelopen jaar heeft hij de twee nieuwe B&B-kamers gemaakt. Voor mij is het heel fijn dat hij zoveel kennis heeft over het runnen van een onderneming. Hij blijft mij coachen.”
Hoewel het dus allemaal nog niet zo lang gereed is – de eerste gasten ontvingen ze in september – hebben ze alweer nieuwe plannen. “We hebben de droom om op het eiland achter het huis een grote kas te laten bouwen waar gasten bijvoorbeeld kunnen vergaderen. De vergunningaanvraag loopt. We willen er een potkachel in zetten, zodat gasten in alle seizoenen nog meer in de natuur kunnen zitten. Verder wil ik vanaf mei ook teambuilding aanbieden en willen we in de tuin her en der zitjes maken, zowel voor mensen die hier vergaderen als gasten van de B&B.”

Onthaasten

Het ontvangen van de eerste gasten was leuk, maar ook spannend. "Zeker de eerste nachten ben je extra alert; gaat alles wel goed?" Andries had een feedbackformuliertje gemaakt. Dankzij de reacties konden ze in de eerste maanden nog wat puntjes op de i zetten. "Gasten zijn heel enthousiast over de plek en de kamers. Ons doel is dat mensen onthaasten en genieten, zich helemaal terug kunnen trekken." 

Zelf genieten ze ook. "Ik werk meer uren dan in het onderwijs, maar eigen baas zijn geeft zoveel meer vrijheid. Het voelt heel ontspannen."

Anne Marie Hoekstra