Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Molenlanden vraagt miljoenen subsidie aan voor duurzame projecten

Nieuws

MOLENLANDEN • De gemeente Molenlanden vraagt van de landelijke overheid ruim 16 miljoen euro aan subsidies voor enkele duurzame projecten in het landelijk gebied.

Het gaat om projecten in het kader van de versnellingsgelden die beschikbaar komen voor zogenaamde koploperprojecten in het nationaal programma landelijk gebied. De projecten zijn voor mestvergisting, voor zogenaamde groenblauwe dooradering, waterinfiltratie en agroforestry. 

Dat laatste vindt plaats op een natuurinclusief bedrijf met een voedselbos nabij Hoornaar. Er komt een zelfoogsttuin, een kruidenrijk grasland, er worden natuurelementen aangelegd en er komt een pop-up camping. Er is voor ongeveer 125.000 euro aan subsidiegelden aangevraagd.

Bij het project mestvergisting kan een stikstofreductie van meer dan 50 procent behaald worden. En het leidt ook tot een CO2 besparing. Voor de investering in een leidingnetwerk en een opwerkstation wordt 6,1 miljoen euro gevraagd. Er zijn ook contacten gelegd met het ministerie van Economische Zaken om vanuit de warmtetransitie mogelijkheden te bekijken voor subsidie.

Het project Groenblauwe dooradering (GBDA) draagt bij aan biodiversiteit, klimaat, natuur en wateropgaven in de regio. Projecten van GBDA dienen zoveel mogelijk bij te dragen aan het versterken of verbeteren van het landschapsbeeld, de ecologische waarde, de cultuurhistorische betekenis, het watersysteem en de recreatiemogelijkheden.

Voor wat betreft het project waterinfiltratie worden er tot en met 2025 in de Alblasserwaard maatregelen genomen op 500 hectare grond, waardoor de jaarlijkse uitstoot van dit gebied ongeveer 2500 ton CO2 lager kan worden. Dit wordt bereikt met behulp van een pompgestuurde waterinfiltratie van de grond. De totale kosten hiervan bedragen bijna 7,2 miljoen euro.

Het is nog niet bekend hoeveel subsidie exact wordt toegekend. Naar verwachting komt het geld op z’n vroegst in het najaar beschikbaar.