Afbeelding
Foto: Robert Kroesse

Unieke samenwerking bij uitvoering Mini-Mattheüs in Noordeloos

Nieuws

NOORDELOOS • De Christelijk Gereformeerde Kerk in Noordeloos was donderdag tot de nok toe gevuld voor de Nederlandse verkorte versie van dé Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach: de Mini-Mattheüs.

Die werd uitgevoerd door leerlingen en het team van de School met de Bijbel in Noordeloos, zangkoor Con Amore, De Volharding o.l.v. Cees Trappenburg en een ouderensemble, begeleid door een professioneel barokensemble. Sopraan Jenny Haisma zong de aria’s. Johan den Hoedt had de gehele muzikale leiding. Productie en regie werd gedaan door Cintha de Vreede van Forte Muziek en Cultuur.

Ook de Kinderburgemeester van Molenlanden, Maren Mourik, was aanwezig. Zij was diep onder de indruk. Na afloop reikte zij, samen met enkele leerlingen, als dank presentjes uit aan de deelnemers.

Op deze manier maakten niet alleen de kinderen, maar ook veel dorpelingen en andere belangstellenden op een bijzondere manier kennis met de beroemde muziek van Bach rondom het lijdensverhaal van evangelist Mattheüs.

Idee van de directeur
Het was een idee van schooldirecteur Wico Blokland om een echt dorpsgebeuren te maken van deze uitvoering van de Mini-Mattheüs. Dat was een logistieke uitdaging, maar dankzij de goede samenwerking met elkaar en de coördinatie en regie door Forte verliep het vrijwel vlekkeloos.

De kinderen zongen vol overgave de koralen. ‘Bliksem en donder’, de favoriet van de hele school, brachten zij vol vuur. De verwondering, dat Jezus niet gered werd van het kruis, sprak daaruit boekdelen. Leerlingen lazen het verhaal pakkend voor.

Het schoolteam zong samen met Con Amore twee koralen, waaronder het indrukwekkende ‘O hoofd vol bloed en wonden’. Het ouderensemble bracht ‘Wer hat dich so geschlagen’ schitterend ten gehore. Met het Openings- en Slotkoor in een arrangement voor fanfare omlijstte De Volharding dit alles heel mooi. Zo werd het een bijzondere ervaring voor niet alleen leerlingen en leerkrachten, maar ook voor veel andere bewoners van Noordeloos.