• De families Hansum en Verheij.
• De families Hansum en Verheij. Foto: Peter van der Spoel

320 kilo zwerfafval verzameld in Alblasserdam: ‘minder dan vorig jaar maar nog steeds heel veel’

Nieuws

ALBLASSERDAM • 120 deelnemers hebben zaterdag 320 kilo zwerfafval gevonden tijdens de twintigste opruimactie van Alblasserdam Schoon.

Organisator Peter van der Spoel is tevreden over de actie, die gelijktijdig werd gehouden met de Landelijke Opschoondag. Met gemengde gevoelens natuurlijk, want het liefst had hij gezien dat er nul kilo zwerfafval gevonden zou worden.

Enkele bijzonderheden waren de 176 filters van sigaretten die drie kinderen vonden bij de parkeerplaats bij het Lammetjeswiel en de 30 bananenschillen langs de Edisonweg. “Heel gezond om te eten natuurlijk maar de schil gooi je niet in de berm en het duurt één tot twee jaar voor die is verteerd. Iets wat veel mensen niet beseffen”, reageert Peter van der Spoel.

Blauw piepschuim
Langs de Edisonweg worden ook altijd U-vormige strips van blauw piepschuim gevonden. Die zitten waarschijnlijk aan materialen die beschermd moeten worden tegen beschadigen op een open vrachtwagen. Peter: “Kan hier wat beter mee omgegaan worden zodat het niet zo eenvoudig in het milieu terecht komt?”

In Kortland nabij de IJsbaan werd een kliko voor plastic afval in het Nieuwe Waterschap gezien. Met de nodige moeite heeft men die eruit kunnen trekken en bij eigenaar gebracht.

In totaal werd er 320 kilo zwerfafval gevonden. Dat was minder dan in de afgelopen twee jaren in maart gevonden werd: 480 kilo. Maar nog steeds heel veel, volgens Peter.

Bijzondere zaken
Peter: “Enkele bijzondere zaken die gevonden zijn : een grote pion, een oude bal, een verdwaalde kerstboom, een plastic stoel, een rieten stoel zonder poten, een zwarte kunststof paal, een dunne stalen plaat, een aluminium deksel van waarschijnlijk een tankwagen, een reclameplaat die om lichtmasten zit en twee zware stukken boomstam.”

En hij vervolgt na afloop van de actie: “Wat heel leuk was om mee te maken, de reactie van de vijfjarige Guus, die voor het eerst meedeed. Toen ik alle spullen en de gevulde vuilniszakken kwam ophalen en hem de McDonald’s-bon gaf, was hij door het dolle heen en stond te springen in de deuropening.”

Voor meer informatie: www.alblasserdamschoon.nl.