• Het Drechtsteden Bachkoor.
• Het Drechtsteden Bachkoor. Foto: Drechtsteden Bachkoor

Drechtsteden Bachkoor zingt ‘Jesu, meine Freude’

Nieuws

DORDRECHT • Het Drechtsteden Bachkoor treedt op zaterdag 13 april buiten haar comfortzone met een concert in de Kunstkerk Dordrecht. De titel van het concert is ‘Jesu, meine Freude - Een verbinding tussen verleden, heden en toekomst’.

Naast fantastische muziek van Schütz, Sweelinck, en Brahms is Jesu, meine Freude, één van Bachs beroemdste en mooiste motetten, het hoogtepunt van het concert. Het motet zal door het Drechtsteden Bachkoor op een vernieuwende manier worden uitgevoerd. 

Jesu meine Freude is het enige motet van J.S. Bach (1685-1750) dat een volledig koraal bevat. De zes strofen van dit koraal worden afgewisseld met de tekst uit de Bijbel. De eerste en laatste strofe vormen het begin en het eind van het motet. De tekst van het koraal is van de hand van Johann Franck (1618-1677). Het gedicht ontstond omstreeks 1648, kort nadat de dichter de verschrikkingen van de dertigjarige oorlog had meegemaakt in wat nu Duitsland is. Het wil troost en uitzicht bieden in een wereld vol verbijstering en ontluistering. De door Bach gebruikte koraalmelodie is van de hand van Johann Cru¨ger (1598-1662). De samenvoeging van afwisselend Bijbelteksten en strofen is van de hand van Bach of van zijn opdrachtgever. 

Het Drechtsteden Bachkoor heeft met dit motet een “Gesamtkunstwerk” gemaakt, waarbij het motet zal worden opgedeeld in 3 stukken. De cellist Aflian Emir Adytia zal de zangers begeleiden als continuo cellist, maar zal tussen de delen ook aanvullende improvisaties ten gehore brengen, met behulp van live electronics.

De Dordtse dichteres Merel Meijers zal tussen de delen nieuw werk ten gehore brengen dat is geïnspireerd op de tekst van het motet. Zij zal een verbinding leggen met actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Van de Zweedse componist Sven-David Sandström (1942 – 2019) wordt een op Bach geïnspireerd koraal aan het motet toegevoegd.

De verbinding waar de ondertitel op wijst, wordt gemaakt door het uitvoeren van oude muziek (verleden), de teksten en het werk van Sandström (heden) en de elektronica bij de cello (toekomst). 

De zangers zullen deels begeleid worden door de organist Henriétte Wirth. Het geheel wordt uitgevoerd onder leiding van Johannes Gierl.

In het kader van het concert zal op 30 maart om 16:00 uur in de Kunstkerk een try-out plaatsvinden. Deze try-out is gratis voor iedereen toegankelijk. Het Drechtsteden Bachkoor nodigt ook specifiek scholieren, studenten en muziekprofessionals zoals vakdocenten uit het voortgezet onderwijs uit om de try-out bij te wonen. Naast de try-out van het bekende motet zal een aanvullende uitleg worden gegeven over de context en structuur van het werk

Het gehele event, inclusief de try-out, wordt ondersteund door de Gemeente Dordrecht.

Locatie van het concert en de try-out is de Kunstkerk aan de Museumstraat 65 in Dordrecht. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.drechtstedenbachkoor.nl.