• Nieuw-Lekkerland bleef tegen Terneuzense Boys op 1-1 steken.
• Nieuw-Lekkerland bleef tegen Terneuzense Boys op 1-1 steken. Foto: Richard van Hoek

Realisme heerst bij Nieuw-Lekkerland

nieuw-lekkerland • De thuiswedstrijd tegen Terneuzense Boys leverde via 1-1 een nieuwe domper op voor de in degradatiezorgen verkerende eersteklasser Nieuw-Lekkerland. Rechtstreekse handhaving in 1D begint zo langzamerhand uit beeld te verdwijnen.

"Zo reëel moet je wel zijn," zegt trainer Fop Gouman. "In de voorbije vier duels hebben we drie gelijke spelen laten noteren, waar winst mogelijk was geweest. De punten die we hebben laten glippen, zijn kostbaar. We hadden ze nodig gehad om aansluiting te krijgen met de veilige zone. Deze situatie doet zelfs extra pijn omdat verschillende concurrenten onderin wél goede resultaten hebben weten neer te zetten. Alles bij elkaar zitten we nu in een situatie waarin we ons waarschijnlijk via nacompetitie alsnog in veiligheid moeten spelen."

Aanvaller Joran Houweling is het met zijn trainer eens. "Alleen een soort voetbalwonder kan ons nog op de achtste plek brengen. De kans dat we dat gaan redden is weer een stukje kleiner geworden door de 1-1 van zaterdag. Het enige wat je nu nog kunt hopen is dat we een mooie reeks gaan neerzetten. De wil is er bij het team. We weten ook dat we niet minder zijn dan de meeste andere teams in deze poule en we zijn mentaal sterk. Maar alles valt en staat met het scoren van meer goals dan je tegenstander. Op een of andere manier verloopt dat onderdeel van het spel moeizaam, ook bij mij. Ik sta alweer een potje of negen droog. Da's niet fijn en het heeft er inmiddels voor gezorgd dat ik mijn basisplaats kwijt ben. Natuurlijk, daar baal ik van, maar ik kan ook begrijpen dat de trainer zo'n beslissing neemt. We hebben doelpunten nodig, dus gaat hij zoeken naar andere mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. Zo simpel is dat. Ik weet echter ook dat je zomaar in een goede flow kunt terechtkomen en de doelpunten weer aan de goede kant binnen vliegen. Of en wanneer dat gaat gebeuren, is altijd afwachten. Dat is het ongrijpbare aspect van sport. De voorwaarden om uit het dal te klimmen zijn aanwezig. Deze spelersgroep is hecht en gemotiveerd en ons publiek staat achter het eerste elftal. We kunnen ook volgend seizoen 'gewoon' eersteklasser zijn. Daar gaan we voor."

Vastigheid

"Dat is ook wat ik wil," zegt Ronald Vlot, sinds dit seizoen eerste keeper bij Nieuw-Lekkerland. "Ondanks de stand op de ranglijst heb ik het geweldig naar mijn zin bij Nieuw-Lekkerland," klinkt het enthousiast. "Dit is écht een mooie club! Het is alleen wel jammer dat we vrijwel geen wedstrijd in dezelfde samenstelling kunnen voetballen omdat er mensen geblesseerd of geschorst zijn. In defensief opzicht is dat best lastig, omdat je elke keer met wijzigingen te maken hebt, waardoor de échte vastigheid ontbreekt. Hopelijk is Terry van der Waal er straks weer bij. Hij is een belangrijke schakel achterin. Ook hopen we op de rentree van sterkhouders als Niels Brekelmans en Damiën Muller. Met hen erbij winnen we aan kracht en scorend vermogen."

Vlot verwacht ook dat Nieuw-Lekkerland in de nacompetitie gaat belanden. "Als je je daar op richt was de 1-1 tegen Terneuzense Boys in ieder geval genoeg om die club op afstand te houden," zegt de goalie. "De komende weken en maanden is het zaak om voldoende punten te behalen om dat zo te houden. Ik ben er van overtuigd dat we daar in slagen."
Nieuw-Lekkerland wacht een pittig programma in de laatste negen competitieronden. Te beginnen met de uitwedstrijd tegen kampioenskandidaat SHO. De week er op wacht het thuisduel met het eveneens in gevaar verkerende Brielle, dat momenteel zes punten meer heeft dan de groenwitten. In de laatste twee competitieweken staan duels met het al praktisch gedegradeerde Sliedrecht en 'kelderrivaal' Zuidland op de rol. Kortom: de situatie van Nieuw-Lekkerland is zorgelijk, maar men heeft handhaving nog altijd in eigen hand. Dat dat via de nacompetitie moet gaan gebeuren, ligt voor de hand. Gezien de nog altijd volop aanwezige strijdlust hoeven ze op sportpark Excelsior niet te wanhopen. Nu nog een goede eindpass en.... de kansen benutten.

Jan Timmer