Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Onafhankelijk Papendrecht tegen zendmast langs de N3 vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s

Nieuws

PAPENDRECHT • De fractie van Onafhankelijk Papendrecht (OP) heeft aan het gemeentebestuur van Papendrecht gevraagd om geen zendmast de plaatsen aan de Parkweg 7a, langs de N3 in Papendrecht.

“Wij roepen de gemeente op om dan eventueel naar een andere locatie te zoeken die verder afgelegen is van de omliggende woningen”, meldt Ruud Lammers van OP. “Omdat uit recente en zich ontwikkelende wetenschappelijke literatuur valt op te maken dat de gezondheidseffecten van EMV en 5G binnen een straal van 500 meter waarschijnlijk te groot zijn en navenant schadelijke gevolgen voor onze inwoners zullen hebben.”

EMV staat voor Elektro Magnetische Verdraagzaamheid, dat is een weergave van bewustzijnsniveau van straling door dataverkeer. 5G is de nieuwe generatie draadloze verbindingen die sneller zijn dan de voorgaande en momenteel wordt uitgerold.

Op den duur zijn volgens OP de huidige stralingsnormen niet meer houdbaar. Lammers: “Want als de normen scherper worden gesteld, denk ook aan wat er in het PFAS dossier is gebeurd, zullen de zendmasten weer afgebroken moeten worden. Het is beter te voorkomen dan te genezen.”

De zendmast aan de Parkweg 7a in Papendrecht moet 40 meter hoog worden. OP wil weten of er eventueel een andere locatie aan de rand van de gemeente denkbaar is, die minder dicht bij woningen is.

Verder wil Onafhankelijk Papendrecht graag dat bij renovaties en verbouwingen in het dorp gekeken wordt naar het vervangen van draadloze verbindingen naar meer vaste lijnen, bijvoorbeeld bij scholen.

Verder wil OP graag dat het gemeentebestuur een informatieloket over EMV en 5G opent en inwoners adequaat en volledig te informeert over niet alleen de kansen maar ook over de gevaren en de gezondheidsrisico’s van EMV en 5G.

Het gemeentebestuur van Papendrecht heeft nog niet gereageerd op de vragen van Onafhankelijk Papendrecht.