• De mogelijke locatie van het nieuwe skatepark.
• De mogelijke locatie van het nieuwe skatepark. Foto: Aangeleverd

Gemeenteraad verkent locaties voor nieuw skatepark in Papendrecht: onderzoek op Slobbengors

Nieuws

PAPENDRECHT • Waar komt het nieuwe skatepark in Papendrecht? Die vraag stond op donderdag 7 maart centraal tijdens een beeldvormende vergadering van de gemeenteraad. Uiteindelijk lijkt een locatie die niet op het lijstje stond, misschien wel de beste te zijn.

Er is veel onderzoek gedaan naar potentiële locaties in Papendrecht, maar die zijn niet eenvoudig te vinden. Tijdens de vergadering werden vijf locaties gepresenteerd door een ambtenaar van de gemeente Papendrecht:

De vijf locaties waren:
• Sportpark Oostpolder, hondenuitrenveld naast vv Drechtstreek (de locatie uit het voorstel)
• Verlengde de Biezen, naast het bedrijventerrein oosten van het laatste bedrijf, bij de lus
• Verlengde de Biezen, ten oosten van een hondenuitrenveld
• Het huidige skatepark, bij Basic Fit, bij de voetbalkooi
• Onder de Merwedebrug over de N3

De uiteindelijk gekozen locatie zal moeten voldoen aan een aantal criteria. Het moet natuurlijk groot genoeg zijn, maar er moet ook riolering en drainage zijn of mogelijk gemaakt kunnen worden. Er moet ook rekening gehouden worden met kabels en leidingen onder de grond en voldoende ruimte tot de dichtstbijzijnde woningen.

Verder gaf de ambtenaar aan dat de bouw van een nieuw skatepark ongeveer 275.000 euro gaat kosten. Deze kosten kunnen met 75.000 euro opgevangen worden door een crowdfunding, sponsors en bijdragen van de provincies en een rijksregeling. De investering zou dus neer komen op 200.000 euro, waarbij dit bedrag afhankelijk is van de toekenningen.

Alle mogelijkheden vallen af
Trijntje van Es (D66) vroeg aan de aanwezige skaters in de zaal of zij een voorkeur hadden voor een bepaalde plek in Papendrecht. De skaters gaven een lichte voorkeur aan voor een skatepark onder de Papendrechtse brug.

Onder de Papendrechtse brug is alleen hoogstwaarschijnlijk geen optie, omdat daar recent een economische zone aangelegd is. Maar hierop gaven de skaters aan dat ze er blij mee zijn als het skatepark überhaupt in Papendrecht komt te staan.

Drie andere locaties, de uitbreiding van het huidige skatepark, het Vondelpark en Park Wilgendonk, vallen af door de 80-meter regel. Een skatepark moet minimaal 80 meter van de huizen afstaan, anders kan de rechter een stokje voor de bouwplannen steken.

De ambtenaar gaf aan dat het Oostpolderpark dus eigenlijk als enige optie overblijft. Trijntje van Es (D66) concludeerde hierop dat eigenlijk alle opties afvallen, omdat er geen enkele aan de criteria voldoet. Ook het Oostpolderpark valt af, omdat een meerderheid van de politieke partijen niet in het park willen bouwen.

Skatepark op Slobbengors?
Toen men zich vertwijfeld afvroeg of er echt geen andere kansrijke locaties zijn, kwam Theo Wolters (PvdA) met het idee om een skatepark in het sportpark Slobbengors te plaatsen. Hij wist te melden dat er binnenkort een veld van VV Papendrecht vrijkomt, dat naast de tennisvereniging ligt. Dit lijkt een ideale plek voor het skatepark zijn, omdat dit veld reeds eigendom is van de gemeente, groot genoeg is en op een ruime afstand (138 meter) van de bebouwing ligt.

Dit voorstel van Theo Wolters werd door alle aanwezigen erg gewaardeerd. Jacco van den Boogaart (GroenLinks) stelde zelfs voor om het skatepark naar Theo Wolters te vernoemen, mocht het daadwerkelijk deze locatie worden

Ardjan Boersma (SGP) vroeg zich nog af waarom er dan wel in het Slobbengors gebouwd mag worden en niet het park Oostpolder. Trijntje van Es gaf als antwoord: “Het Slobbengors is in onze kadernota nooit opgenomen als een van de parken waarin niet gebouwd mag worden. Het is geen kader die we hiermee schenden.”

De locatie op het Slobbengors was nog niet in beeld bij de ambtenaren van de gemeente en zal nu worden onderzocht.

Hans Huisman