met video en fotoreportage

Honderden bezoekers tijdens bezoekersmiddag op bergingslocatie Hawker Typhoon in Alblasserdam

Nieuws

ALBLASSERDAM • De bezoekersmiddag op de bergingslocatie van de Hawker Typhoon in Alblasserdam trok donderdagmiddag honderden belangstellenden. Onder hen waren tientallen leerlingen van basisscholen die door medewerkers van Defensie rondgeleid werden. 

De motor van de Hawker Typhoon staat vlakbij de diepe put waar de opgraving plaatsvond op een aanhangwagen. Het is één van de meest imposante overblijfselen. In het ijsclubgebouw liggen op tafels ook tientallen opgegraven materialen. 

Van een zware mitrailleur en rails waaraan raketten hingen tot veel kleinere instrumenten. Leerlingen van Alblasserdamse basisscholen buigen zich er nieuwsgierig overheen en krijgen antwoord op vragen die ze stellen. 

‘Een geschiedenisles die je nooit meer vergeet’
Arjan Wemmers, één van de drijvende krachten achter de bergingsoperatie: “Daarin zie je de grote meerwaarde. De oorlog komt zo heel dichtbij. Zo’n geschiedenisles vergeet je nooit meer.”

Hij is vanzelfsprekend blij dat alle inspanningen hebben geleid tot een succesvolle bergingsoperatie. “Zeker omdat we zóveel materialen hebben gevonden. We wisten door detectie wel dat er het één en ander in de grond zat, maar het moet in de praktijk ook nog blijken.” 

‘Een expositie in het dorp zou mooi zijn’
De restanten gaan eerst naar vliegbasis Woensdrecht. Daar onderzoekt Defensie ze (nogmaals) grondig, om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke materialen als munitie meer tussen zitten. Wat er dan gebeurt?

“Daarover gaan Defensie en de gemeente Alblasserdam”, vertelt Wemmers. “Zelf zou ik het mooi vinden als een deel een plek in een expositie hier in het dorp krijgt. Onderdelen die daarvoor minder geschikt zijn, zouden wat mij betreft naar de twee projecten van de herbouw van een Hawker Typhoon gaan.”