'De Ierse methode'

Afgelopen donderdagmorgen reed ik bij Hoef en Haag de oprit A27 richting Houten in. Op de vluchtstrook stond een wat oudere auto met buitenlands kenteken en knipperlichten aan. En daarvoor, een wat corpulente oudere man een in blauw gekreukeld kostuum, te zwaaien. Uiteraard gestopt om te helpen. Dit werd een merkwaardig verhaal.
De man gaf in redelijk goed Engels aan dat hij zonder brandstof stond. Geen probleem voor mij, ik rijd u naar het volgende tankstation A27 – Nieuwegein. Dat was een probleem, hij was al zijn betaalmiddelen kwijtgeraakt. Misschien kon ik hem wat geld geven in ruil voor bijvoorbeeld zijn mobiele telefoon. Die hij mij liet zien, en wel nog in verpakkingsdoos. Dit laatste rammelde natuurlijk. Je eigen dagelijkse telefoon bewaar je niet in de originele verpakking.
Gaf dus aan geen geld te gaan geven. Waarna hij zei: 'Ok dan bel ik de ANWB.' Verder eigenlijk geen aandacht meer besteed aan deze ontmoeting, totdat ik toevallig in het AD op een recent artikel stuitte, waarin gesproken werd over de zogenaamde 'Ierse methode'. Vanuit een hulp situatie mensen geld afhandig proberen te maken. Met als borg, sieraden, horloges, etc. Let dus goed op!

Huub de Jong
Hoef en Haag