Beschermd stadsgezicht Ameide behouden

Vorige week heeft de woningcorporatie de bewoners (huurders) van de 16 woningen aan de J.W. van Puttestraat op de hoogte gebracht van de mogelijke toekomstplannen voor die woningen. De corporatie had een onderzoek ingesteld naar de (technische) staat van deze 100 jaar oude woningen. Uit dit onderzoek bleek dat het renoveren van die woningen zo kostbaar is dat slopen de enige optie is.

Gezien de grote behoefte aan bejaardenwoningen en appartementen denkt de corporatie aan de bouw daarvan op de vrijkomende grond. De vraag is of de behoefte aan appartement nog wel zo groot is in Ameide/Tienhoven. De laatste jaren zijn er vele appartementen bijgekomen. Nagenoeg gereed zijn de appartementen aan het Aaksterveld en er worden nog appartement gebouwd aan de Hogewaard. Seniorenwoningen zijn ook al gepland in de locatie Verheij aan de Prinsengracht en locatie Woudenberg aan de Hogewaard.
Aan eengezinswoningen (voor jonge gezinnen) is een groter gebrek. Het terugbouwen van eengezinswoningen aan de van Puttestraat is daarom een betere (eigenlijk de enige) optie. Dan blijft zo’n straat levendig omdat er ok kinderen wonen en het centrum geen slaapkern wordt. Deze woningen zouden dan aan dorpelingen verhuurd dienen te worden om te voorkomen dat gezinnen uit moeten gaan wijken naar elders.

Nog een heel belangrijk aspect is dat de van Puttestraat is gelegen in het beschermd stadsgezicht van Ameide. De Van Puttestraat (vroeger Achterweg geheten) is mede een van de oudste straten. De te slopen woningen zijn voor het grootste deel van deze straat beeldbepalend. Om die reden is terug bouwen van eengezinswoningen van hetzelfde type eigenlijk de enige optie.
Nu er nog niets definitiefs is besloten biedt de mogelijkheid om vroegtijdig met elkaar (corporatie, gemeente, Lekraad en Historische Vereniging) in gesprek te gaan.

De overheid acht de oude kern van Ameide van zo'n grote historische waarde, dat hieraan een beschermde wettelijke status moest worden gegeven en verklaarde het gehele gebied van de kern tot beschermd stadsgezicht, met alle daaraan verbonden bijzondere en beschermende voorwaarden. Het kan en mag toch niet zo zijn dat diezelfde overheid instemt en te zijner tijd vergunning verleent aan een plan dat in strijd is met het beschermde gebied en het karakter van de historische van Puttestraat sterk verandert en beschadigt. Ameidenaren, laat dat niet gebeuren!

Arie E. Versluis (Tienhoven a/d Lek)