• De bestuursleden van BIZ Nieuw Schaik.
• De bestuursleden van BIZ Nieuw Schaik. Foto: Nico van Ganzewinkel

LEERDAM • Tijdens een feestelijke bijeenkomst is woensdag de oprichting van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) in Leerdam gevierd.

De BIZ is opgezet door ondernemers op het bedrijventerrein Nieuw Schaik. De BIZ is een samenwerking tussen alle ondernemers op Nieuw Schaik, waar in totaal 211 ondernemers zijn gevestigd. De BIZ heeft veel voordelen. Omdat iedereen meebetaalt is er meer draagvlak onder de ondernemers voor samenwerking op thema’s uit het vijfjarenplan. Er is een ruimer budget voor veiligheid, aanpak van de buitenruimte en voor verduurzaming van het bedrijventerrein.
De gemeente Vijfheerenlanden vindt het belangrijk dat ondernemers op bedrijventerreinen samenwerken. ‘Dat zorgt er namelijk voor dat ze meedenken en investeren', zo stelt men. ‘We hebben de Provincie Utrecht gevraagd om mee te denken. Zij heeft vervolgens aanjagers ingeschakeld en de ondernemers geadviseerd over de vorm van de samenwerking, het BIZ-traject begeleid en een vijfjarenplan geschreven. Een aantal enthousiaste ondernemers heeft de BIZ gepromoot bij de andere ondernemers.'
De ondernemers hebben in februari 2024 met een meerderheid van 78 procent vóór de BIZ gestemd en zij investeren de volgende vijf jaar samen 92.000 euro per jaar in het bedrijventerrein. Belangrijkste actiepunten zijn: nieuwe camerabeveiliging en het aanstellen van een parkmanager.