• In Lexmond werd het 4-1.
• In Lexmond werd het 4-1. Foto: Nico van Ganzewinkel

Lekvogels boekt overtuigende derbyzege op buurman HSSC'61

LEXMOND • Lekvogels heeft goede zaken gedaan door de derby tegen buurman HSSC’61 met 4-1 te winnen. De Lexmonders zijn nagenoeg zeker van lijfsbehoud, terwijl de ploeg uit Hei- en Boeicop daar nog de nodige punten voor nodig heeft.

De burenruzie ging de eerste tien minuten gelijk op, maar toen werd de thuisploeg in zadel geholpen door een strafschop. De bal stuitte binnen de zestien meter tegen de hand van HSSC-middenvelder Koen Looij. De toegekende strafschop werd feilloos benut door Jelle van Dam en dus was het 1-0. Volgens Lekvogels-trainer was dit hét beslissende moment van de wedstrijd. “Met zo’n voorsprong wordt alles net iets makkelijker”, vond Van Mourik. “Die goal is een lekker steuntje in de rug en zorgt er misschien voor dat je nog net een stapje harder gaat lopen. Ik ben ook trots op wat mijn spelers vervolgens hebben laten zien, want ik zag de échte wil om te winnen bij iedereen terug. Ik vind ook dat we dik verdiend hebben gewonnen.”

Op basis van strijdlust en gewonnen duels was dat misschien ook wel een terechte conclusie. Toch mocht de thuisploeg niet mopperen dat HSSC niet tot scoren kwam, met name in die eerste helft. Nicky van Dam was namelijk tweemaal dichtbij de gelijkmaker. De thuisploeg zelf kreeg nog één grote mogelijkheid, maar HSSC-doelman Bastian Spriel redde knap op een poging van Tieme Kersbergen.

Met een achterstond en een aantal kansen was er halverwege nog niet direct reden top paniek. “Integendeel”, verklaarde HSSC-trainer Robin van Holst na afloop. “Ik vond ons de eerste helft de bovenliggende partij. Je hoopt dus op een ommekeer in de tweede helft, maar als ik heel eerlijk ben is dat geen moment aan de orde geweest. De tweede helft was namelijk heel matig van onze kant.”

Lucas van Dam namens de bezoekers nog wel een kans op de gelijkmaker na een uur spelen, maar ook hij moest zijn meerdere erkennen in Nils van Bruggen. Vervolgens was Sam van der Horst wel trefzeker 25 minuten voor tijd. Van der Horst strafte geklungel van de Heicopse defensie genadeloos af. Toen Ralf van Klij ook nog de 3-0 maakte leek het definitief klaar, maar in minuut 88 maakte Nicky van Dam vanaf de strafschopstip de 3-1. Mocht HSSC na die treffer nog enige hoop hebben gehad op een comeback, dan werd die een minuut later direct weer de grond in geboord. Van Klij maakte namelijk zijn tweede treffer van de middag en dus de 4-1.