WOW

Onze Wereld Ontdek Week – daar staat WOW voor. Afgelopen week is speciaal georganiseerd voor onze tweedejaars leerlingen. De wereld om hen heen wordt in letterlijke en figuurlijke zin steeds groter en wij menen in de begeleiding daarin een bescheiden rol te spelen. De WOW bestaat uit twee delen. Tijdens het eerste gedeelte worden onze leerlingen op allerlei manieren interessante weetjes en feitjes bijgebracht over het gebruik van social media, verantwoord gamen, drugsgebruik, traffic skills, wereldmuziek, de rol van de politie en jong ondernemen. In het tweede deel van de week gaan onze leerlingen op stage om vast een kijkje te nemen in het beroepenveld.

Het gebruik van social media, de voordelen en nadelen daarvan, wordt in ruime mate besproken met de leerlingen. Francien Regelink, schrijfster, is op onze school een graag geziene gast. Zij vertelt in heldere taal aan de leerlingen wat het betekent om op negatieve en schadelijke wijze rond te gaan op social media én hoe je daar vervolgens mee omgaat. Ook Jellinek was van de partij, onder andere over beeldschermverslaving. Ik kom nog uit de tijd dat het enige beeldscherm de televisie was, die bovendien maar twee zenders had. Nee, ik kom niet uit de prehistorie. Al in mijn jeugd kwamen de eerste computers en toen ik volwassen was, waren de eerste mobiele telefoons er ook al. Maar de problematiek die nu ontstaat doordat je, via je telefoon, gemakkelijk en snel allerlei content over anderen kunt delen, die kenden wij toch echt niet. Had je ruzie? Dan ging dat in ieder geval buiten schooltijd niet door. Nu gaat het via allerlei apps non-stop door met alle gevolgen van dien.

Als school zijn wij niet verantwoordelijk om leerlingen te leren omgaan met hun mobiele telefoon in algemene zin, die verantwoordelijkheid ligt bij ouder(s) en verzorger(s). Ik zie voor het onderwijs wel een taak om aan leerlingen kennis over te dragen over hoe ze verstandig om kunnen gaan met o.a. social media. Daarnaast gaan wij het gebruik van de telefoon binnen onze school vanaf het nieuwe schooljaar stevig beperken onder het motto ‘thuis of in de kluis'. Focus op onderwijs en sociale interactie zónder telefoon. Hoe dat ervaren wordt? U hoort het in het nieuwe schooljaar van me!

Liesbeth van den Broek
Directeur Oosterlicht College