"Een burenruzie kost veel stress. Het gevoel van veiligheid en het woonplezier kunnen helemaal verdwijnen."
"Een burenruzie kost veel stress. Het gevoel van veiligheid en het woonplezier kunnen helemaal verdwijnen." Foto: Milou Oomens, ElkWelzijn

Geluidsoverlast en pesterijen: Buurtbemiddeling VHL ontving 61 meldingen over burenruzies

Nieuws

VIJFHEERENLANDEN • Er zijn 61 meldingen over burenruzies binnengekomen bij Buurtbemiddeling in 2023. De 15 vrijwillige bemiddelaars hebben veel van die buren in de regio kunnen ondersteunen in het verminderen van overlast en het oplossen van conflicten.

Kost veel stress

Buurtbemiddeling is een project van de gemeente en alle drie de woningcorporaties van Vijfheerenlanden samen en daarmee bereikbaar voor alle inwoners. ‘Vanuit Buurtbemiddeling merken wij hoe groot de impact is van een conflict op het leven van buren. Een burenruzie kost veel stress. Het gevoel van veiligheid en het woonplezier kunnen helemaal verdwijnen’, vertelt de organisatie.

Een zetje nodig

Politie en woningbouwcorporaties verwijzen bij klachten over de buren vaak door naar Buurtbemiddeling. Tijdens een bemiddeling verleggen de bemiddelaars de focus van een klacht naar een wens, en helpen ze bij het zoeken naar een gezamenlijke oplossing. Soms is hier maar een klein zetje voor nodig.

Geen taak van de politie

Ger Veurink, lid van de Eenheidsleiding van politie Oost-Nederland en Ambassadeur voor Buurtbemiddeling vertelt: “Velen vinden het de taak van de politie, gemeente of woningcorporatie om hun probleem op te lossen. Maar als politie zijn wij altijd maar kort aanwezig. Als buren zit je aan elkaar vast, je kiest ze niet zelf uit. Daarom zullen bewoners moeten praten met hun buren over hun ergernissen en standpunten, om elkaar beter te begrijpen. Buurtbemiddelaars kunnen dat gesprek als onafhankelijke partij uitstekend in goede banen leiden.”

Meer kans op echte ruzie

Carla, Coördinator buurtbemiddeling: “Als je contact legt met buurtbemiddeling, is het niet zo dat je meteen met je buren aan tafel zit. De meeste mensen zien daar erg tegenop en dat is begrijpelijk. Daarom overleggen we altijd wat de beste optie is. Wat is het probleem? Hoe is de communicatie met de buren? Heb je hun al eens aangesproken? Wat houd je tegen? Hoe langer je wacht om het aan te kaarten bij je buren, hoe meer kans je loopt dat er een echte ruzie van gaat komen.”

“Buurtbemiddeling helpt je om het gesprek met je buren makkelijker aan te gaan, zonder in een ruzie te belanden. We luisteren en geven tips hoe je zelf stappen kunt zetten richting een oplossing. Als dat niet lukt, dan komen onze bemiddelaars in beeld om je te helpen. Bellen naar buurtbemiddeling voor overleg en advies kan altijd en kost niets”

72% daadwerkelijk geholpen

Van de bemiddelingsverzoeken die geschikt voor bemiddeling waren, heeft Buurtbemiddeling in 2023 in 72% van de gevallen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de situatie. Geluidsoverlast is de klacht die het meest door ons wordt gehoord, daarna komen de geschillen rond de tuin en de erfafscheiding, maar ook pesterijen en bedreigingen komen vaak voor.

‘Je hoeft geen dikke vrienden te worden’

Het bemiddelingsgeprek kan soms verrassend verlopen vertelt één van de bemiddelaars: ‘’Vaak zitten buren vooral op begrip te wachten en draait het helemaal niet meer om het probleem. Een excuus kan dan al genoeg zijn. Wij zijn blij als aan het einde van het gesprek de buren elkaar weer gewoon gedag zeggen en op een prettige manier naast elkaar kunnen leven. Je hoeft geen dikke vrienden te worden. Dat is niet nodig.”

Buurtbemiddeling wordt in Vijfheerenlanden verzorgd door Bindkracht en ElkWelzijn samen. Buurtbemiddeling is gratis, vertrouwelijk, onafhankelijk en neutraal.
Bel met Buurtbemiddeling: Jette Bertels 06 47920229 of Carla Roorda 06 20433626, of kijk op www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling of www.bindkrachtvhl.nl/buurtbemiddeling.