Extra budget nodig voor bemanning buurtbus

capelle • Om de drie buurtbussen in Capelle en Rotterdam blijvend te laten rijden, is meer budget nodig. De gemeenteraad besluit in juni of dit geld beschikbaar komt.

Het geld is nodig voor de inzet van professionele chauffeurs. Die zijn nodig, omdat het aantal vrijwilligers op de buurtbussen afneemt. Waarom wordt er überhaupt niet gereden met professionele chauffeurs op de busjes? Een geldkwestie, volgens de gemeente. "De buurtbus is een initiatief van de gemeente", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het grootste deel van de kosten betalen we zelf. We krijgen een subsidie van De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Daarnaast betaalt gemeente Rotterdam een bijdrage, omdat de buurtbus ook door delen van Rotterdam rijdt. Maar het grootste deel van de kosten betalen we zelf. Het inhuren van chauffeurs kost het meeste geld. Om deze kosten te drukken, zetten we vanaf de start van de buurtbus vrijwillige chauffeurs in. Dit zie je trouwens veel bij buurtbussen in Nederland."

Raad bespreekt budget
Op één van de lijnen is toch een beroepschauffeur nodig en die wordt nu al regelmatig ingezet. "Zo kunnen alle buurtbussen toch blijven rijden wanneer er te weinig vrijwillige chauffeurs zijn. Om de professionele chauffeurs voor langere tijd in te huren is extra budget nodig. Of dit geld ook beschikbaar is, wordt in juni door de gemeenteraad besproken tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. Mocht besloten worden dat er geen geld beschikbaar is om voor langere tijd professionele buschauffeurs in te huren, dan zullen we waarschijnlijk terug moeten naar twee buurtbuslijnen."

Het college wil de buurtbus graag bij de MRDH onderbrengen, waarmee geld bespaard kan worden. Hierdoor wordt de buurtbus in de toekomst mogelijk goedkoper.