'Ideale plaatje' voor burgemeester is bekend

capelle • De gemeenteraad heeft de Capelse ‘wensenlijst’ voor de nieuwe burgemeester aangeboden aan de commissaris van de Koning. Bijna 1200 Capellenaren vulden een vragenlijst in, met als belangrijkste vraag: ‘Waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen?’

Op basis van de resultaten van de vragenlijst en eigen inbreng van de raad is een profielschets gemaakt. Die is tijdens een extra raadsvergadering op 21 maart aangeboden aan Jaap Smit, commissaris van de Koning voor Zuid-Holland.
In de profielschets staat dat de nieuwe burgemeester betrokken, verbindend en gezaghebbend moet zijn. Het liefst ziet de raad iemand met ervaring als bestuurder, geeft Arwin van Buuren (voorzitter van de vertrouwenscommissie) aan. "Gezien de grootte en ambities van Capelle, denken wij dat het goed is om iemand te hebben met ervaring hiermee. Dat heeft dan ook onze voorkeur. Tegelijkertijd gaan wij er open in."
Capellenaren konden in januari meedenken over een nieuwe burgemeester, door een vragenlijst in te vullen. Hier maakten 1182 inwoners gebruik van.

Een belangrijk thema in Capelle is veiligheid, blijkt ook uit de ingevulde vragenlijsten. Als de burgemeester één opdracht zou meekrijgen, is volgens 27 procent van de mensen veiligheid in de stad het belangrijkst. Ruim daarachter volgt sociale voorzieningen en beleid (21 procent). Het onderwerp kwam ook terug tijdens de raadsvergadering. Arwin van Buuren: "Helaas zijn er mensen die het nodig vinden onze inwoners onder druk te zetten en te bedreigen. We willen dan ook een burgemeester die zich kordaat en daadkrachtig inzet voor de veiligheid."

De nieuwe burgemeester van Capelle start waarschijnlijk eind september 2024.