• Drukte op de vrijmarkt in Krimpen aan den IJssel.
• Drukte op de vrijmarkt in Krimpen aan den IJssel. Foto: aangeleverd

Koningsdag in Krimpen aan den IJssel: tradities en plezier

Nieuws

KRIMPEN A/D IJSSEL • Hoe bescheiden Stichting Trouw aan Oranje ook mag zijn, de viering van Koningsdag in Krimpen aan den IJssel blijft onverminderd voortbestaan. Met een geschiedenis van meer dan vijftig jaar. 

Op dit moment wordt het stichtingsbestuur enkel gevormd door Cisca Snel en Elly Mets. Laatstgenoemde zal echter na de komende Koningsdag ook haar taken neerleggen. Elly: “Dit wordt het 29e jaar. Hoewel ik het wel wat vind om het los te laten, is het ook mooi geweest,” zegt ze. “Tijdens Koningsdag ben je altijd de hele dag bezig. Toen onze kinderen klein waren, was het voor hen niet altijd leuk op toen nog Koninginnedag. Ze moesten altijd mee van hot naar her in het dorp. Nu hebben we een kleinkind en vinden we het leuk om met haar Koningsdag te gaan vieren. Onze dochter zit overigens in Leersum bij de Oranjevereniging, dus het zit wel in de familie.”

‘Alles rust nu op onze schouders’
Gelukkig zijn er recent twee nieuwe bestuurders gevonden. “Met het vertrek van Elly komen we dan op drie”, berekent Cisca snel. Zij is zelf al rond de vijftien jaar betrokken. “Meer leden - zeker jongeren - zouden welkom zijn om alle taken goed te kunnen verdelen en de continuïteit te waarborgen. Mooi zou zijn als we vijf bestuursleden hebben, sowieso een secretaris en penningmeester. Dan kom je ook eens toe aan iets als bijvoorbeeld het werven van potentiële sponsors voor de koningsdagviering. Anders dan een vereniging hebben wij verder geen leden. Alles rust nu op onze schouders, maar zelfs al zou ik alleen overblijven, blijf ik me inzetten om Koningsdag in Krimpen te kunnen vieren.”

Overkoepelende paraplu
De viering van de nationale feestdag in de IJsselgemeente staat van oudsher bekend om haar uitgebreide opzet. Cisca laat het conceptprogramma voor de komende editie op zaterdag 27 april zien, dat weer anderhalf A4’tje beslaat. “Als stichting fungeren we eigenlijk als een soort overkoepelende paraplu voor het koningsdagprogramma”, legt ze uit. “Wij coördineren, regelen vergunningen, vragen subsidies aan, zorgen voor de veiligheid en verzorgen de promotie van het gehele programma. Verenigingen en andere organisaties geven op hun beurt met hulp van vrijwilligers invulling aan de verschillende onderdelen. Zo organiseert voetbalvereniging DCV dit jaar weer diverse activiteiten en spellen op haar complex aan het Waalplantsoen, is er improvisatietheater van de Impromaniacs in de Tuyter en wordt er een Koningsdagconcert gegeven in de Sionskerk.”

Crimpenhof doet ook mee
Zoals gebruikelijk is er de bekende vrijmarkt op het Tuyterplein. Elly voegt toe: “Op het Koekoeksplein staat ook weer de vertrouwde Koningskermis. Nieuw dit jaar is dat er in winkelcentrum Crimpenhof ook allerlei activiteiten worden georganiseerd. Zo proberen we nog nog wel eens wat extra’s toe te voegen, zoals eerder bijvoorbeeld een roofvogelshow en een demonstratie met speurhonden. Al bevat het programma altijd de bekende en voor Krimpenaren vertrouwde elementen, zoals het visconcours, de aubade, de oldtimershow ‘Oranje Klassieker’ en de vaartochtjes over de IJssel. Die houden we er altijd in, want mensen - ook uit omliggende plaatsen - hechten daar toch aan. En laten we het afsluitende vuurwerk niet vergeten. We hebben een keer een lichtshow als alternatief gehad, maar de Krimpenaren geven toch echt de voorkeur aan echte pijlen en gekleurde boeketten in de lucht. Zo’n show brengt wel flinke kosten met zich mee, dus een sponsor zou mooi zijn.”

‘Extra hulp is welkom’
Burgemeester Jan Luteijn roemt de inzet van vrijwilligers om de viering van Koningsdag in Krimpen aan den IJssel ieder jaar weer mogelijk te maken. “Maar het is belangrijk dat er genoeg helpende handen zijn, voor de organisatie moet de dag ook een feest zijn tenslotte. Extra hulp daarbij is welkom. Ik was vorig jaar aangenaam verrast door de hoeveelheid inwoners die samen kwamen voor de aubade en plezier beleefden aan de activiteiten. Ik vertrouw er op dat er genoeg mensen in Krimpen zijn die bij willen dragen om Koningsdag ook in de toekomst tot een feest te maken.”

Het programma voor Koningsdag 2024 in Krimpen aan den IJssel wordt binnenkort weer huis-aan-huis verspreid in de gemeente bij de krant Het Kontakt.

Meer informatie is te verkrijgen via trouwaanoranje@hotmail.nl.