Afbeelding

Krimpenerwaard trekt portemonnee voor nieuwe milieustraat

Nieuws

KRIMPENERWAARD • De kogel is door de kerk: op bedrijventerrein Nieuwe Wetering IV in Bergambacht komt een nieuwe milieustraat. Eentje die alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard gaat bedienen en voldoet aan toekomstige duurzaamheidseisen.

Politiek Krimpenerwaard gaf dinsdagavond in meerderheid groen licht. Dat ging niet vanzelf, zo was ook al duidelijk geworden in voorgaande commissievergaderingen én tijdens de raadsvergadering in januari, waarin het besluit werd uitgesteld.

Kosten grootste bezwaar
Grootste kopzorg vormen de kosten. Waar de nieuwe gemeentelijke milieustraat vijf jaar geleden nog op zo’n 2,5 miljoen werd begroot, blijkt dit nu ruim het dubbele te zijn. Want er was geen rekening gehouden met het onderheien van het terrein. Dat is met de slappe veenbodem toch echt een vereiste.

Daar bovenop komen nog de verwervingskosten voor het nieuwe terrein. Enkele raadsleden gaven dinsdagavond al aan dat het totale kostenplaatje weleens bijna 9 miljoen euro zou kunnen bedragen.

Innemen van schaarse bedrijfsgrond
Daarnaast is er weerstand tegen het innemen van (schaars) bedrijventerrein, zoals het geval zal zijn op De Nieuwe Wetering IV. Daarvan komt nu één van de uit te geven kavels voor rekening van de gemeente.

Tegen het voorstel stemden Leefbaar Krimpenerwaard, Pro Krimpenerwaard, ChristenUnie en Lokaal op 1. 

“Dit is het zoveelste grote project dat fors meer gaat kosten. Dat kunnen we niet meer verkopen richting onze inwoners”, stelde Tjeerd de Wijs namens Leefbaar Krimpenerwaard. 

Anthony Tom (CU): “Het is niet verantwoord om deze uitgaven in deze tijd te doen.”

Minst slechte optie
Zij konden de voorstemmers niet overtuigen. Nathalie Glastra (VGBK): “Het duurzaamheidsaspect geeft de doorslag. Deze investering verdient zich vanzelf terug. Denk alleen maar aan de stijging van het hergebruik van materialen.”

Peter Klerk namens de SGP, welke fractie eerst nog grote vraagtekens zette bij het project: “Onderaan de streep is dit de minst slechte optie.” 

Pascal Zuijderwijk (VVD): “We hebben met een nieuwe milieustraat kosten en baten in eigen hand.”

Afval is vooral grondstof
Wethouder Wisja Pannekoek wenste te benadrukken dat ‘afval vooral grondstof is’. “We hebben in de gemeente Krimpenerwaard een hoog ambitieniveau als het gaat om duurzaamheid. Een nieuwe milieustraat hoort daarbij. Het is de bedoeling in de nieuwe situatie tot 28 afvalstromen te komen, waar we er nu zo’n 20 hebben.”

Uiterlijk in 2026 gereed
Nu de gemeenteraad (in meerderheid) voor heeft gestemd worden de voorbereidingen voor de nieuwe voorziening verder in gang gezet.

Het college van B&W hoopt de milieustraat uiterlijk in 2026 in gebruik te kunnen nemen. De voordelen volgens B&W: ‘centraal, goed bereikbaar, geen direct omwonenden, ruimere openingstijden en een nog grotere afvalscheiding’. 

Het gebied aan de Veerweg in Bergambacht, waar het huidige afvalbrengstation is gevestigd, krijgt een nieuwe inrichting. Hier zijn de nieuwe gemeentewerf en (verderop) het nieuwe gemeentehuis ingetekend.