Afbeelding
Foto: Mike Bink fotografie

Raad stelt besluitvorming extra subsidie Zilvermuseum uit

Nieuws

KRIMPENERWAARD • Of het Zilvermuseum in Schoonhoven de komende jaren extra subsidie krijgt, is voorlopig afwachten. Op initiatief van het CDA is besluitvorming over het voorstel hiertoe uitgesteld.

Marc Advocaat namens het CDA dinsdagavond in een toelichting: “Wij wachten liever op de behandeling van de Kadernota (in juli, red.). Dan hebben we een totaaloverzicht en is meer duidelijk over de financiële situatie van de gemeente de komende jaren. We verwachten dan een betere afweging te kunnen maken.”

Verdeeldheid, ook in coalitie
Het voorstel leidde tot verdeeldheid in de raad, ook in de coalitie.

Naast coalitiepartner CDA wilde ook het SGP uitstel. Vanuit de oppositie sloten Leefbaar Krimpenerwaard, Pro Krimpenerwaard en Lokaal op 1 zich aan. Genoeg voor een nipte meerderheid: 16-15.

De andere partijen, die benadrukten dat directe behandeling van het voorstel voor het Zilvermuseum uitermate belangrijk is, hadden het nakijken. 

“Onverantwoord”, noemde Ton van Dorp (ChristenUnie) deze beslissing. “En vanwege de onduidelijkheid richting het Zilvermuseum ook onfatsoenlijk.”

Stabiele bedrijfsvoering
Het Zilvermuseum in Schoonhoven vraagt van de gemeente Krimpenerwaard extra subsidie om de bedrijfsvoering ‘stabiel’ te houden.

Politiek Krimpenerwaard leek hier tijdens de eerdere commissievergadering in mee te gaan, maar maakt nu dus een pas op de plaats. 

Forse verhoging
Het college van B&W stelt voor om de komende vier jaar voor het Zilvermuseum jaarlijks een bedrag van bijna 336.000 euro uit te trekken. Dat is nu 213.000 euro. Een verhoging van zo’n 123.000 euro per jaar dus.

Daar bovenop komt de vaste jaarlijkse bijdrage van 57.000 euro en gratis huisvesting in het gemeentelijke monumentale pand.

De hogere aangevraagde subsidie komt onder andere door stijging van de personeelskosten, beheer- en onderhoudslasten, automatiseringskosten en kosten gerelateerd aan tentoonstellingen.

Zorgen om financiële consequenties
Diverse fracties die nu tegen behandeling van het voorstel stemden staan op zich niet onwelwillend tegenover het Zilvermuseum, lieten ze eerder deze maand in de commissievergadering weten. Ze maken zich echter zorgen om de financiële consequenties.

De gemeente Krimpenerwaard staat immers voor enorme uitgaven. Denk aan het nieuwe gemeentehuis, nieuwe milieustraat, nieuwbouw van scholen etc. Dit terwijl de overheid heeft aangekondigd de rijksbijdrage aan gemeenten de komende jaren fors terug te schroeven. 

Ravijnjaar 2026
Niet voor niets klinkt steevast in financiële debatten in de gemeente Krimpenerwaard de term ‘ravijnjaar 2026’. Dan valt aan het verwachte miljoenentekort niet meer te ontkomen.

Reden voor Marc Advocaat (CDA) om al in de commissievergadering te laten optekenen: “We staan op zich positief tegenover een verhoging van de subsidie voor het Zilvermuseum, maar kunnen we het wel betalen?”

Blijft de vraag
Dat blijft nu dus nog even de vraag. Wordt vervolgd op 9 juli, tijdens de behandeling van de Kadernota.