• Samen denken deelnemers na over mogelijke oplossingen.
• Samen denken deelnemers na over mogelijke oplossingen. Foto: Linda de Kort

Inwoners Lopik puzzelen mee over veiligheid N210

Nieuws

LOPIK • Tijdens een tweede bijeenkomst van de klankbordgroep/werkgroep N210 kwamen vertegenwoordigers van provincie Utrecht, gemeente Lopik, bewoners, ondernemers en belangengroepen bij elkaar om te brainstormen over het gedeelte van de M.A. Reinaldaweg (N210) in Lopik-Oost. 

Doel is informatie te krijgen voor het onderzoek dat de provincie Utrecht onlangs is gestart naar verbetering van de verkeerssituatie in Lopik-Oost. Eerste voorzichtige conclusie? ‘Het is een hele puzzel’, aldus de deelnemers.

Tijdens de eerste bijeenkomst in april hadden bewoners en ondernemers al veel interessante ideeën verzameld over oplossingen voor de verkeersproblemen aan de provinciale weg N210, de kruisingen en rotondes op deze weg in Lopik Oost, inclusief de aansluiting op de Lopikerweg Oost en het realiseren van nieuwe wegen. Het kruispunt Graaf en het tegengaan van sluipverkeer waren daarbij hele belangrijke onderdelen.

De deelnemers werden nu vooral uitgenodigd verder ‘out of the box’ te denken. Boven- en ondergrondse tunnels werden daarbij als optie genoemd. Maar ook een (fiets)route achter het bedrijventerrein De Copen, een roltrap voor fietsers bij kruispunt Graaf en een knip voor verkeer binnen en buiten de spits kwamen ter tafel.

Duidelijk werd wel dat iedere verbetering tegelijkertijd meer verkeer met zich mee zal brengen. “Dan wordt nog drukker en gevaarlijker”, concludeerde een deelnemer. Vooral door de onveilige situatie bij het kruispunt Graaf en het tegen willen gaan van het sluipverkeer op de Lopikerweg Oost is dit geen optie voor de meeste deelnemers.

De provincie verwerkt de input tot concrete voorstellen voor een volgende bijeenkomst. Uiteindelijk wil de provincie tot een investeringsbesluit komen dat volgens planning uiterlijk eind 2023 zal worden gepresenteerd.

Verschillende deelnemers vroegen zich ook af in hoeverre de gemeente mee gaat werken aan een oplossing. Hierover bestond enig scepsis. 

Zeker nadat bekend werd dat wethouder Gerrit Spelt het project over had genomen van wethouder Jan Vente. “We hebben besloten dat het voor de organisatie eenvoudiger is om verkeer en mobiliteit onderdeel te laten zijn van de Integraal Beheerplan Openbare Ruimte portefeuille”, aldus de gemeente.