• Het echtpaar Van Rijn krijgt bezoek van burgemeester Van Hartskamp.
• Het echtpaar Van Rijn krijgt bezoek van burgemeester Van Hartskamp. Foto: Chris Gottenbos

Diamanten paar moest hard werken

Nieuws

MONTFOORT • Het echtpaar Van Rijn-Tolboom is 60 jaar getrouwd. Dat vierden zij samen met familie. Er was een lekker buffetje, een kopje koffie en een borrel in het St-Joseph. Op hun boerderij hebben zij altijd hard gewerkt.

De heer Van Rijn kwam uit een boerengezin van elf jongens waarvan één is overleden. Veel jongens in het gezin hadden de wens om boer te worden. Omdat de bruidegom zelf de één na jongste zoon was, moest hij zelf op zoek naar een boerderij. Die heeft hij met hulp van zijn moeder gevonden. Hij startte het boerenbedrijf op Achthoven Oost met vijftien koeien. De boerderij droeg de naam Hoeve Sliedrecht. Na een aantal jaar alleen op de boerderij gewoond te hebben ontmoette hij zijn vrouw op een boerendag bij Amersfoort. Samen kregen zij vier kinderen, drie dochters, een zoon en inmiddels acht kleinkinderen.

Het was hard werken op de boerderij. Ook voor de kinderen. Zij hadden hun eigen taken. Het echtpaar besloot naast koeien varkens te houden. Dat waren pittige jaren omdat de inkomsten van een varkensfokkerij niet gelijkmatig zijn. In 1973 mocht het echtpaar een nieuw huis bouwen naast de oude boerderij. De directeur van de Raiffeisenbank uit De Meern kwam dat in hoogst eigen persoon vertellen. Het werd een mooie bungalow. Nadat Van Rijn was gestopt met werken nam zijn zoon de boerderij over. Eenmaal met pensioen verloopt het leven rustig. Hij legt graag een kaartje en mevrouw Van Rijn puzzelt en leest graag. Het geheim van een goed huwelijk is volgens het echtpaar dat je moeten kunnen geven en nemen.

Elvira Schenk