• De verroeste molen wordt nauwkeurig bekeken.
• De verroeste molen wordt nauwkeurig bekeken. Foto: Janneke Severs-Hilgeman

Zeldzaam weidemolentje voor de toekomst behouden

Nieuws

LINSCHOTEN • Na een eeuw trouwe dienst gaf het kleine Hertogweidemolentje middenin de bebouwde kom van Linschoten het op. Het zeldzame exemplaar in de polder Liefhoven werd begin 2022 zelfs aangewezen tot gemeentelijk beschermd monument. Koppen werden bij elkaar gestoken tot behoud van dit unieke stukje plaatselijk erfgoed. 

Vele maanden nam de organisatie voor de te realiseren restauratie in beslag. Het bijna een eeuw oude project vereiste al heel wat uren voorwerk zoals medewerking van de eigenaar, vergunning, crowdfunding om het benodigde geld bij elkaar te halen, organisatie en ook niet geheel onbelangrijk, ambachtelijk vakmanschap. Linschoten mag weliswaar een klein dorp zijn maar het is wel een smederij rijk. En zo werd de het molentje verleden week ontmanteld en vervoerd naar de Belogroep. 

Onder het mom, ‘Dat doe je voor je dorp’ verrichtte Arjan Schimmel met hulp van zijn landbouw verreiker, een voertuig om zware lasten te tillen en te verplaatsen, het tilwerk in de polder. De techniek liet de veehouder graag over aan de vaklieden Arie Belo, Sander Ockhuijsen en Bonne-René van Ringelesteijn. Nadat de verroeste molen met beleid op de wagen was gelegd, werd het nogmaals bekeken. “Het lijkt wel een aandrijfas van een vrachtwagen” en “Ik ben nu al benieuwd naar het clockwerk” zo werd gereageerd op deze late zaterdagmiddag. Op zoek naar een naam- of nummerplaatje vroegen ze zich af waar dit exemplaar gemaakt zou zijn.

Waarom deze Linschoters hun medewerking willen verlenen aan dit project is simpel. “Voor mij telt het stukje nostalgie” legt Van Ringelesteijn uit. Ockhuijsen is benieuwd naar de techniek en Belo laat zich gedurende de restauratie graag verrassen. Streven is dat dit Hertogweidemolentje voor Open Monumentendag 2023 weer terug is voor onderbemaling van dit bijzondere buitendijkse gebied.