Maximaal 20% woningen in Kromme IJsselgebied

ijsselstein • Burgemeester en wethouders van IJsselstein stellen de gemeenteraad voor met het oog op de toekomst maximaal 20% van het landelijke Kromme IJsselgebied te reserveren voor woningbouw. Minimaal 80% blijft daarmee behouden als buitengebied. Dat staat in een gebiedsperspectief.

Het Kromme IJsselgebied geldt als een landelijk gebied met cultuurhistorische waarde. Het college zegt dit als uitgangspunt te hebben genomen. Eerder heeft de gemeenteraad het Kromme IJsselgebied aangewezen als zoekgebied voor woningbouw. De raad behandelt het perspectief naar verwachting tijdens haar vergadering van 8 juni. Bij omwonenden leeft weerstand tegen de woningbouw.

Het gebiedsperspectief dat er nu ligt is geen exacte blauwdruk, maar een richtinggevend kader voor de mogelijke ontwikkeling voor het Kromme IJsselgebied. Eventuele woningbouw moet gaan plaatsvinden aan de rand.

In het buitengebied ten zuiden van IJsselstein komen verschillende opgaven bij elkaar zoals woningbouw, energietransitie, recreatie en landbouw. Aan de basis van het perspectief liggen volgens het college de bevindingen van vier zogeheten werkateliers waarin met inwoners, ondernemers en andere betrokkenen bekeken is hoe deze opgaven vorm kunnen krijgen. 

Wethouder Edwin Tas: "Als de raad instemt met dit voorstel, is de volgende stap het maken van een participatieplan voor het vervolg. Zo werken we samen stap voor stap toe naar een mogelijke ontwikkeling van het gebied.''