Opvang vluchtelingen jumelagethema

ijsselstein • In het kader van de jumelage tussen IJsselstein en het Belgische Herentals organiseerde Pulse een thema-bijeenkomst voor de collega's van het gemeentelijke Openbaar Centrum voor Maatschappij en Welzijn uit Herentals.

Aanleiding was de komst van Oekraïense vluchtelingen, maar het onderwerp omvatte de volle breedte van de opvang van vluchtelingen. Zo koos Yvette Huige, directeur-bestuurder van Pulse, voor een interview met een Syrische vluchteling die eerst naar naar Oekraïne is gevlucht vanwege studiemogelijkheden en vanwege de oorlog nu in IJsselstein zijn asielaanvraag afwacht. 
Barbara Polman vertelde namens Team Taal de IJsselsteinse aanpak van de taallessen en taalstages. Ze benadrukte de grote behoefte van de vluchtelingen om zo snel mogelijk met taallessen te beginnen.
Buurtsportcoach Christijan Jansen van Jorksveld gaf inzicht hoe in bestaande programma's vluchtelingen eenvoudig kunnen worden opgenomen. Geprobeerd wordt om de vluchteling zo snel mogelijk te laten deelnemen aan sportactiviteiten, eventueel door begeleid kennis te maken met een IJsselsteinse club. Voor de kleintjes zijn er programma's als het Nijntje beweegdiploma en peutergym.
Pauline Grünberg van het projectWerk & Studie voor Status-houders, coördineert mede werk- en stageplekken in de gemeente IJsselstein. Door het grote netwerk en directe benadering van de werkgevers blijkt dit erg succesvol. Waar landelijk gezien slecht 10 tot 30% van de statushouders een baan hebben, ligt dat percentage in IJsselstein en Lopik tussen de 60 en 80%.