• Wethouder Kees van Dalen en Cees Henk Oostinga van Rijkswaterstaat openen de draaibrug.
• Wethouder Kees van Dalen en Cees Henk Oostinga van Rijkswaterstaat openen de draaibrug. Foto: Chris Gottenbos

Een keurige nieuwe draaibrug: met haken en ogen

Nieuws

MONTFOORT • De opening van de draaibrug over de Hollandse IJssel in Montfoort door wethouder Kees van Dalen en Cees Henk Oostinga van Rijkswaterstaat trok vorige week dinsdag heel wat belangstelling. De draaibrug is in zijn oude glorie hersteld en ziet er weer netjes uit. Het verkeer kan weer over de brug. Dat gaat gepaard met vragen, zwarte paaltjes en getier op het water.

Zwart paaltje

De brug, de dukdalven en de paaltjes op het wegdek zijn weer keurig geschilderd. Alleen was dit voor het stenen paaltje op de hoek van de brug bij Onder de Boompjes van korte duur. Het ziet inmiddels zwart van de autolak en autobanden van de vele auto’s die de bocht nèt niet hebben gehaald. Automobilisten rijden aan de linkerkant van de brug om zo de scherpe bocht te halen. Hierbij moeten fietsers en voetgangers aan de kant of liever nog aan de rechterkant van de brug gaan staan om zo de automobilist de benodigde ruimte te geven. 

Een automobilist die de bocht niet heeft gehaald heeft een lange kras op zijn auto. Hij is boos: “De bocht lijkt wel smaller dan voorheen. Ik haalde de bocht niet en ik kan dat paaltje ook niet goed zien. Ik stuur de rekening voor de schade naar Rijkswaterstaat en naar de gemeente. Dat zouden meer mensen moeten doen!” 

Voetgangers en fietsers

Omwonenden en passanten zijn blij dat de brug weer open is voor het verkeer. Al vertellen ze ook dat de situatie met de noodbrug snel ‘normaal’ was. Aan het omrijden waren ze gauw gewend. Een omwonende vertelt: “Dat de brug weer open is, dat is meer dan geweldig. Hij ziet er prachtig uit, die opknapbeurt was echt  nodig. Maar het is van korte duur. Dat paaltje is al helemaal aan gort gereden. De nieuwe situatie, dat er auto’s aan één kant mogen inrijden, heeft niets verbeterd. Er zouden hier alleen maar fietsers en voetgangers mogen komen.”

Een passant vertelt snel aan het omrijden te zijn gewend. ‘’Het is een klein stukje. Als je moet wachten omdat de brug open is, ben je eigenlijk veel langer bezig dan dat kleine stukje omrijden. Nu is de situatie onveilig voor voetgangers en fietsers en het is nu nog rustig. Straks rijden hier weer allemaal scholieren, moet je dan eens kijken hoe het hier gaat. In de nieuwe situatie mogen de auto’s van één kant inrijden. Daar zie ik de meerwaarde niet van in. Er zijn zat auto’s die toch de verkeerde kant inrijden, niemand die daar op let. Er staat geen politie.”

Bewoners zijn inmiddels een petitie gestart om de brug alleen toegankelijk te maken voor voetgangers en fietsers. De petitie is op het moment van schrijven 279 keer getekend.

Werkzaamheden

Een samenloop van omstandigheden zorgde voor meer problemen. Door werkzaamheden aan de centrale brugbediening in Nieuwegein kan de brug voor pleziervaart tijdelijk maar beperkt worden bediend, gedurende een half uur ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. Het stond op de website van Rijkswaterstaat, maar dat is vele schippers ontgaan. Het leidde ook tot het misverstand dat de nieuwe brug nu al kapot zou zijn. 

Een schipper vertelt: “Ik wist toevallig van de openingstijden omdat ik om 19.00 van Oudewater naar Montfoort voer. Onderweg kwam ik allemaal boze mensen tegen. De één nog bozer dan de ander, dat ze weer terug moesten naar Oudewater. Het was echt ellende. Toen ben ik zelf ook omgedraaid. Sommige boten liggen hier al vanaf vanmorgen te wachten, het is nu bijna middag.”

Het brugwachtershuisje

Veel mensen zich af hoe het zit met het brugwachtershuisje. “Komt het nog terug? En als het dan terugkomt. Waar en wanneer?” Een voorbijganger: “Het brugwachtershuisje is er al zo lang als ik mij dat kan herinneren. Ze zouden er best iets leuks van kunnen maken. Desnoods op een andere plek, vlak bij de brug. Ik hoop dat het snel terug komt.” Het brugwachtershuisje staat op de gemeentewerf geduldig te wachten op zijn bestemming.

Elvira Schenk