• Gedeeltelijke luchtfoto van IJsselveld-Oost.
• Gedeeltelijke luchtfoto van IJsselveld-Oost. Foto: Lysette Verwegen

IJsselstein start experiment met vijftig bewoners voor verbetering leefbaarheid IJsselveld-Oost

Nieuws

IJSSELSTEIN • De gemeente IJsselstein gaat in de vorm van een experiment vijftig wijkbewoners uitloten om mee te praten over de verbetering van de leefbaarheid in IJsselveld-Oost. De gemeente stelt voor de verbeteringen een eenmalige bijdrage van 315.000 euro beschikbaar.

“Ondanks vele initiatieven blijft de leefbaarheid in de wijk achter op de wensen van de bewoners”, aldus betrokken wethouder Mark Foekema. “Met dit experiment krijgen de bewoners alle ruimte met ideeën te komen.” 

Door het experiment wil IJsselstein mogelijkheden tot verbetering volledig open houden én snel kunnen uitvoeren. “In plaats van dat wij als gemeente dingen verzinnen, is het nu helemaal aan de bewoners. Moet Studio 10 blauw worden geverfd, dan verven we die blauw.”

Door een loting nodigt de gemeente vijftig inwoners uit mee te praten. Deze groep wordt aangevuld met een al zeer actieve groep bewoners van 5 á 6 man. De deelnemers krijgen 80 euro aan IJsselstein-bonnen als vergoeding. 

De groep zal in juni voor de eerste keer bijeen komen om ideeën te bespreken. In september volgt de gemeente met een concept-uitvoeringsagenda. De wethouder wil in oktober met definitieve plannen komen.

Foekema verwacht dat de bewoners met voorstellen zullen komen over zwerfafval, veiligheid en sociale contacten. “Dat leeft nu al erg, maar ieder idee is welkom. Afhankelijk van de ideeën zullen we bekijken of het haalbaar is en wie de eventuele uitvoering kan doen. Hiervoor werken we nauw samen met stichting Pulse en woningcorporatie Cazas.”

De bijdrage is eenmalig. “Het is later aan de raad of initiatieven structureel moeten worden omgezet en of daar geld beschikbaar voor moet komen”, aldus Foekema.