Join Us initiatief voor eenzame jongeren

ijsselstein • Welzijnsstichting Pulse is in IJsselstein het project Join Us begonnen om toenemende eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. De groepen zijn bedoeld voor alle jongeren tussen 12 en 25 jaar die zin hebben in meer sociaal contact. Join Us is een landelijk initiatief.

De preventieve hulp van Join Us wordt inmiddels in meer dan 70 gemeenten ingezet. In IJsselstein vinden tweewekelijks bijeenkomsten plaats op dinsdagen van maximaal vijftien jongeren die met elkaar uiteenlopende activiteiten kunnen ondernemen, van spelletjesavonden en sportieve bezigheden tot bowlen of naar de film gaan, of gewoon wat hangen in het jongerencentrum. Ondertussen werken de jongeren aan hun sociale vaardigheden.

In IJsselstein is de eerste groep gestart op dinsdag 16 mei, maar beginnen bij Join Us kan op elk moment. De groep wordt begeleid door twee jongerenwerkers. Bij Join Us wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen: jongeren van 12 tot 18 jaar en van 18 tot 25 jaar, zodat elke deelnemer andere jongeren kan ontmoeten die ongeveer even oud zijn.

De groepen zijn niet uitsluitend gericht jongeren die zich eenzaam voelen. ''Sommige jongeren hebben gewoon zin om nieuwe mensen te ontmoeten, een ander is net verhuisd en kan geen aansluiting vinden.''

Veilig

De groepen zijn ook bedoeld om in een veilige omgeving te starten met sociale uitdagingen als het aanspreken van nieuwe mensen of iets vertellen in de groep. ''Je praat met de begeleider over de dingen die jij lastig vindt. Je kiest je eigen uitdaging en gaat daarmee oefenen.''

Op de website van Pulse onder join-us staat meer informatie en ook een test om eigen gevoelens van eenzaamheid te onderzoeken.