• Wendela Verstoep-van der Vlist hoopt op een grote toeloop.
• Wendela Verstoep-van der Vlist hoopt op een grote toeloop. Foto: Wim Kroone

Polsbroek verdient een dorpscafé

polsbroek • Het opstarten van een dorpscafé met als doel verbinding is de inzet van een Polsbroekse brainstormlunch op vrijdag 26 mei in een zaaltje in Dorp66. Voor ogen staat de initiatiefnemers een plek waar dorpsbewoners contacten kunnen leggen, generaties zich kunnen verbinden en interesses gedeeld kunnen worden.

De lunch staat gepland om 12.00 uur en initiatiefneemster Wendela Verstoep-van der Vlist hoopt op een grote toeloop. ''Met een kleine groep hebben we voorbereidende plannen gemaakt,” aldus de in Polsbroek geboren en getogen Wendela. ''Niets staat nog vast, vandaar de term brainstormlunch. Jong en oud kunnen aanschuiven aan tafel om ideeën uit te wisselen en mee te denken aan een vervolgplan. Meedoen met deze brainstormsessie is geheel vrijblijvend. Het enige wat we vragen is: neem zelf iets mee voor de lunch en schuif gezellig aan.”

Het idee voor een dorpscafé ontstond tijdens het dorpsgesprek, dat in elke kern van de gemeente Lopik gehouden werd om te bepalen of er animo was onder de bewoners voor een herindeling. Die was er niet voldoende. Wel duidelijk was dat de aanwezigen zich zorgen maakten over het behoud van de algemene voorzieningen, die bijna allemaal verdwenen zijn.

''Ik ben mantelzorger voor mijn moeder,” vervolgt de Polsbroekse. ''Ze woont in een prachtig appartement in het nieuwbouwproject Dorp66. Voor een dagbesteding moest ze echter eerst naar Benschop en sinds kort naar Lopik. Voor zij er is, heeft ze al een busreis van anderhalf uur achter de rug. Polsbroek is het startpunt van het busje, waarna een rit door de gehele Lopikerwaard volgt om andere mensen op te halen. Beste vermoeiend voor haar. Ik vroeg mij af, waarom er niets iets in Polsbroek voor haar en de andere ouderen geregeld kan worden. Eigenlijk gingen alarmbellen af, want wat is hier nog?''

Ze ging hierover in gesprek gegaan met burgemeester Laurens de Graaf. ''Tijdens een fijne wandeling wisselden we van ideeën. De kracht om iets voor elkaar te krijgen komt bij mij van binnenuit. De burgemeester kijkt weer op een andere manier tegen dit soort zaken aan, maar hij dacht met mij mee.”

Wendela Verstoep-van der Vlist heeft inmiddels een kernteam gevormd, die achter de plannen voor het opstarten van een dorpscafé staat. Het Dorpshuis zou een geschikte plek zijn. ''De gemeente heeft financiële steun toegezegd, zodat ik kan pionieren,” vertelt Wendela. ''Het dorpscafé is niet alleen bedoeld voor ouderen. Jongeren kunnen samenkomen om te kletsen of een kaartje te leggen. Er is ruimte voor een repaircafé en uitwisseling van hobby’s. Ik hoop dat we na vrijdag 26 mei na de brainstormlunch een uitgebreide waslijst van activiteiten hebben samengesteld en dat er vaart komt in het realiseren van een algemeen ontmoetingspunt. Dat verdient Polsbroek!”

Wim Kroone