Vragen bij bouwplan Ruimtevaartbaan

ijsselstein • ChristenUnie en GroenLinks IJsselstein willen in de raadscommissie Ruimte van dinsdag 23 mei een nader debat over de plannen voor de bouw van circa tachtig woningen op nu nog groene percelen aan de Ruimtevaartbaan.

Beide partijen constateren dat de boogde voorheen agrarische locatie volgens de provinciale Ruimtelijke Structuurvisie deels buiten het stedelijk gebied ligt en vinden bebouwing niet vanzelfsprekend. Ze vragen zich met name af of wel voldoende is aangetoond dat er geen ruimte meer is om binnenstedelijk woningen te bouwen. De fracties constateren dat het college al bij de provincie een verzoek heeft ingediend tot aanpassing van de stedelijke begrenzing.
Daarbij pleiten ChristenUnie en GroenLinks voor een stevig participatieproces waarbij inwoners al vanaf het begin mee mogen praten over de uitgangspunten en daarna ook bij de verdere planvorming. Die participatie moet als het aan beide partijen ligt actief worden begeleid door de gemeente en niet alleen aan de ontwikkelende partij wordt overgelaten, in dit geval TopVorm Vastgoed BV.
Ook hebben de twee partijen vragen over de samenhang tussen dit plan en het plan van de gemeente Utrecht voor het nabije Nedereindse Park. ''Zijn er wellicht argumenten waarom we op deze locatie geen of beperkte woningbouw zouden moeten toestaan, waardoor er ruimte blijft voor natuur en recreatie?''
Het streven van de gemeente is om de uitgangspunten komend najaar vast te stellen, waarna gewerkt wordt aan een nieuw bestemmingsplan. Woensdag 24 mei is een participatiebijeenkomst gepland in het Fulcotheater.