Oranje Boven!

Deze column verschijnt op woensdag 17 mei, ruim na Koningsdag. “Nou én?” zult u misschien denken. Goed, maar ik hoop toch dat onze koning er anders over denkt. Zijn vrouw is namelijk jarig, en het stomste wat je als echtgenoot kun doen is de verjaardag van je vrouw vergeten. Dus denk eraan majesteit: bloemetje, ontbijt op bed, én een cadeautje met een lief handgeschreven briefje erbij. Het hoeft echt niet veel te kosten, het gaat vooral om het gebaar. 

Verder zou ik ook een taart met 52 kaarsjes bestellen, en o ja: zorg ervoor dat uw dochters Mammie’s verjaardag ook niet vergeten. Je weet het tenslotte maar nooit met die tienermeiden.

Ogenschijnlijk heeft onze vorst een luizenleventje. In een paleis wonen met vier mooie vrouwen om je heen, een collectie uniformen in de kast waar een dumpeigenaar alleen maar van kan dromen, een Grieks vakantiehuisje met een motorbootje waarmee je dagelijks honderden bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee kunt opvissen en in Turkije aan land zetten. Tja, het klinkt heel mooi allemaal.

Desondanks heb ik ook medelijden met Zijne Majesteit. Niet zo veel als met zijn oudste dochter, maar toch. Dalende populariteitscijfers zeggen niet alles, zeker in een tijd waarin er algehele onvrede heerst over alles wat met de overheid te maken heeft. Maar het zal hem toch niet helemaal onberoerd laten. Intussen wordt zijn oudste dochter voorgoed beroofd van een zorgeloze studententijd vanwege bedreiging door de Mocromafia. Daarbij wordt hij voortdurend achtervolgd door kritische media, en paparazzi die zijn familie gemakshalve aanduiden als 'de royals'.

Dan ben ik tóch liever een anonieme Zenderstreek-columnist.