• Arnold van Dijk overhandigd het eerste exemplaar van zijn boek aan locoburgmeester Rob Jonkers.
• Arnold van Dijk overhandigd het eerste exemplaar van zijn boek aan locoburgmeester Rob Jonkers. Foto: Elvira Schenk

Grote opkomst voor Van Rooijen & Zonen

Nieuws

MONTFOORT • Tijdens de boekpresentatie van het nieuwe boek van Arnold van Dijk ‘Van Rooijen & Zonen’ was het gezellig druk. Er hadden zich 90 belangstellenden aangemeld. Er waren uiteindelijk 120 mensen aanwezig in het St. Joseph: inwoners van Montfoort, voormalig medewerkers van de fabriek en leden van de familie Van Rooijen.

Arnold van Dijk is vereerd dat er zoveel mensen zijn. Hij beschrijft zijn boek grappend als: “Een ouderwetse versie van goede tijden, slechte tijden.” Arnold van Dijk: “Wie hoopt technische gegevens over bussen tegen te komen of financiële gegevens van het bedrijf Van Rooijen moet ik teleurstellen. Ik heb geschreven over mensen. Met in de onderstroom het katholieke leven van de vorige eeuw.”

Pleidooi

Tijdens de presentatie namen verschillende mensen het woord. Allen spraken lovende woorden. Anja van Leusden, uitgever bij Walburg Pers, heeft al vele geschiedenisboeken uitgegeven. Ze is onder de indruk van het grondige onderzoek van Arnold van Dijk. “Je ziet de geschiedenis in het boek voorbij komen. Arnold heeft de mensen tot leven gebracht.”
Wilfred Kemp, theoloog, programmamaker, presentator voor KRO-NCRV én Montfoorter, heeft het boek met veel plezier gelezen. Sprekend over de generatie die in de vorige eeuw in een conservatief katholiek milieu opgroeide, zegt hij: “Het boek is een pleidooi om met mildheid te kijken naar deze generatie. Je begrijpt waar zij het, vanaf de jaren zestig, moeilijk mee gehad hebben.”

Als laatste spreker stelde Anne Marie van Rooijen zich voor als: “De jongste telg van de vierde generatie.” Ze noemt het boek eindeloos boeiend, een pageturner. “Het is een feest om al die thema’s rond levensbeschouwing en filosofie in al die generaties terug te lezen.”

Aan het einde van de presentatie overhandigde Arnold van Dijk het boek aan locoburgemeester Rob Jonkers. Het is in Montfoort te koop bij de Mado en De Knoperij.