Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Stockfoto

Raad IJsselstein stemt in met bouwplan Hitteschild

Nieuws

IJSSELSTEIN • Ondanks de jarenlange protesten van omwonenden, is de IJsselsteinse gemeenteraad vorige week akkoord gegaan met het bestemmingsplan voor Hitteschild 2-4.

Ontwikkelaar Keystone gaat nu verder met de bouwplannen voor 28 appartementen in U-vorm met een gemeenschappelijke tuin op de locatie van het oude schoolgebouw.

Bewoners vechten al vier jaar tegen dit plan en voelen zich niet serieus genomen in het participatietraject. Verschillende partijen stelden dan ook vragen hierover aan verantwoordelijk wethouder Edwin Tas.

Tas lichtte toe dat voor toekomstige participatietrajecten wel lering zal worden getrokken uit de participatie rond de bouwplannen van Hitteschild. Maar formeel zijn de regels gevolgd en zijn de plannen conform de Woonvisie opgesteld, aldus Tas. Ook gaf Tas aan dat er volgens de aanbestedingswet geen ruimte meer was om na de aanbesteding nog een aanpassing door te voeren. Een plan zoals bewoners voorstelden voor zestien woningen bleek al eerder voor de gemeente geen alternatief, maar door de aanbestedingswet was ook het voorstel van de bewoners voor 23 appartementen in L-vorm later geen optie meer. Volgens de bewoners is het voorstel voor 23 appartementen nooit voldoende overwogen.

Doordat er geen formele juridische bezwaren zijn en door de noodzaak van het bouwen van woningen stemden de meeste raadsleden voor het voorstel. Twee raadsleden stemden tegen.

“De gemeente heeft gewonnen en de bewoners hebben verloren”, zei Michiel Ronk namens de bewoners na de vergadering. “Maar vooral het vertrouwen in de lokale politiek heeft een hele grote deuk gekregen, zeker in deze wijk.” Ronk verwacht wel dat een aantal bewoners nog naar de bestuursrechter zal stappen.