Afbeelding

Omroep Lekstroom ‘aast’ op gemeente Lopik

Nieuws

LOPIK • De Lopikse gemeenteraad staat niet te trappelen voor het binnenhalen van een nieuwe lokale omroep. Er volgt binnenkort wel een gesprek met de initiatiefnemers van Omroep Lekstroom om de waarde van een eventuele deelname in te schatten.

Vanaf 1995 konden de inwoners van de gemeente Lopik het regionale nieuws beluisteren via RTV9, de lokale omroep van Nieuwegein, IJsselstein en Lopik. Deze zender stopte echter in 2017 met zijn uitzendingen vanwege te weinig kijkers en luisteraars. De toenmalige voorzitter Hans Reusch noemde ook als reden het tekort aan financiën en vrijwilligers.

De huidige staatssecretaris Uslu is voorstander van lokale omroepen. “Het is belangrijk voor het lokale publieke debat en voor de lokale democratie dat mensen weten wat er in hun dorp, stad of gemeente speelt,” aldus Uslu. “Lokale publieke omroepen zijn hier onmisbaar in. In het nieuwe bestel vanaf 2025 krijgen ze structureel meer geld en zijn ze voor hun financiering niet meer afhankelijk van gemeenten.”

Regionale samenwerking
Op dit moment worden lokale omroepen gefinancierd via de gemeenten, die 1,50 euro per inwoner afdragen. Het rijk stort ten behoeve van de lokale omroep een bedrag in het gemeentefonds. Op dit moment loopt er geen initiatief in Lopik voor een lokale publieke omroep. De NLPO (Nederlandse Lokale Omroepen), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroepen, heeft in het kader van regionale samenwerking van lokale omroepen Lopik ingedeeld in de regio Lekstroom, die verder bestaat uit Houten, Nieuwegein en IJsselstein. In Houten is er al ruim 10 jaar een lokale omroep, die draait met een budget van 30.000 euro. In IJsselstein en Nieuwegein lopen er concrete initiatieven.

De gemeente Lopik maakt er veel werk van om zijn 15.000 inwoners te informeren over wat er speelt in de negen kernen. Dit gebeurt onder meer via de kranten en een youtube-account met 132 abonnees die via de site van de gemeente te bekijken en te beluisteren is. De film over de lintjesregen 2023 is deze maand 329 keer bekeken door een of meerdere personen. De film over de uitreiking van de lintjes in 2021 telde 461 weergaven. De razende reporters, die Lopik op pad stuurde voor de serie Lopik Door, hebben enkele honderden kijkers meer. Voor het beluisteren van de commissie- en raadsvergaderingen zijn slechts enkele tientallen Lopikenaren te porren. Geen cijfers om over naar huis te schrijven.

De niet-luisteraars misten dat de raadsleden Adrie Strien (CDA) en Luca van Beek (Hart voor Lopik) niet enthousiast waren over een eventuele nieuwe lokale omroep. “Te veel geld voor te weinig kijkers en luisteraars,” merkten zij op. 

Tandje bij
Rik Dekker van de PvdA daarentegen was zeer te spreken over het initiatief. “Dit is een kans om de journalistieke krachten, die ons nieuws naar buiten brengen, te versterken. Er kan best nog een tandje bij.”

Burgemeester Laurens de Graaf, die portefeuillehouder Communicatie is, gaf aan dat er in het verleden gesprekken zijn geweest met vertegenwoordigers van RTV Krimpenerwaard en RTV Utrecht, die beide interesse toonden. De Graaf: “De vraag is wat de raad wil.”

Wim Kroone