• Marijke van Beukering-Huijbregts, aankomend burgemeester van Nieuwegein.
• Marijke van Beukering-Huijbregts, aankomend burgemeester van Nieuwegein. Foto: Cees Rutten Fotografie

Marijke van Beukering burgemeester N'gein

ijsselstein/nieuwegein • De gemeenteraad van Nieuwegein heeft Marijke van Beukering-Huijbregts (51) voorgedragen als nieuwe burgemeester. De IJsselsteinse ex-wethouder en huidig kamerlid voor D66 kreeg de voorkeur van de vertrouwenscommissie boven de andere kandidaat die tot de finale van de sollicitatieprocedure was doorgedrongen.

Gaan de minister van Binnenlandse Zaken en de Koning akkoord met de benoeming, dan volgt Van Beukering de huidige burgemeester Frans Backhuijs op. Van Beukering was lid van de IJsselsteinse gemeenteraad en gedurende drie periodes wethouder in haar woonplaats, achtereenvolgens wethouder Samenleving, wethouder Mens  en laatstelijk wethouder Economische Zaken. Voor haar politieke carrière bekleedde ze hoge secretariële functies; recentelijk was ze ook adviseur. Sinds 2021 is zij Tweede Kamerlid voor haar partij D66.
Ze zal voor haar nieuwe functie wel moeten verhuizen naar Nieuwegein. ''Ik sta nog een beetje te trillen'', zei ze voor de Nieuwegeinse raad, die ze bedankte voor het vertrouwen. Plaatsvervangend voorzitter van de vertrouwenscommissie Tom Verhoeve legde uit dat de keuze op haar was gevallen omdat ze ‘een koel hoofd en een warm hart’ heeft. ''Ze is ook ambitieus en toont lef. Ze heeft een netwerk dat we goed kunnen gebruiken.’’

Marijke van Beukering is de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van Nieuwegein. Ze wordt maandag 5 juni geïnstalleerd als nieuwe burgemeester. Frans Backhuijs neemt dinsdag 9 mei afscheid van de raad. Hij is twaalf jaar burgemeester geweest van Nieuwegein.

Voor de sollicitatie hebben zich in december zestien kandidaten gemeld. Met zes kandidaten zijn gesprekken gevoerd. Met vier kandidaten is een tweede gesprek gevoerd. Daarna bleven er twee over.