• Isa staat op nummer 7 van de wereldranglijst rolstoeltennis.
• Isa staat op nummer 7 van de wereldranglijst rolstoeltennis. Foto: Linda de Kort

Vastberaden Isa gaat voor Grand Slam, nu al 7e op wereldranglijst

Nieuws

IJSSELSTEIN • In februari 2021 gaat Isa Schogt (toen bijna 16 jaar) nietsvermoedend op de fiets een pakketje ophalen. Een mooie winterse dag, er lijkt niets aan de hand. Maar Isa valt. Hard, heel hard. En ook al lijkt het in eerste instantie allemaal mee te vallen: in de periode erna blijkt dat de gevolgen heel groot zijn. Het gevoel uit Isa’s benen verdwijnt. Maar ze gaat niet bij de pakken neerzitten en floreert op dit moment in rolstoeltennis.

“Ik herinner me niets van de valpartij”, vertelt Isa. “Ik weet nog dat mama mij kwam halen en dat we naar het ziekenhuis zijn gegaan. Maar op een flinke hersenschudding na werd daar niets geconstateerd. Ik ben zelfs nog naar school gegaan. Ik zat in mijn examenjaar en wilde daar niets van missen.”

Die vastberadenheid blijft Isa houden en trekt haar soms door moeilijke periodes heen. “In de maand na het ongeluk begon ik door mijn benen te zakken en op 16 maart had ik totaal geen gevoel meer in mijn benen.”

Geen prikkels naar benen
Het hele gezin schrikt, maar komt ook meteen in actie. “We zijn meteen gaan bellen en uiteindelijk konden we op 18 maart in het WKZ terecht.” Daar blijkt dat Isa’s hersenen als gevolg van de val niet meer de juiste prikkels doorgeven naar haar benen. Maar het verdere verloop is ook voor de dokters moeilijk in te schatten.

“Ik ging aan de slag in revalidatiecentrum De Hoogstraat. Veel fysiotherapie, veel oefeningen, veel bewegen en veel sporten. Dat was pittig.” Uiteindelijk kan Isa weer haar benen gebruiken. Maar de blijdschap is van korte duur, want helaas gaat het gevoel ook weer weg. “Het is gewoon niet bekend hoe het precies werkt en welke gevolgen het zal hebben.” 

Samen met haar ouders en broer geeft Isa een draai aan dit nieuwe leven. Het huis wordt zo rolstoelvriendelijk mogelijk gemaakt, er komt een traplift en de tuin krijgt een volledige make-over, zodat Isa in haar rolstoel overal bij kan. De zorg en liefde binnen het gezin heeft de overhand op de tegenslagen. “Een hoop geregel en gedoe. Mijn vader heeft mij de eerste periode naar boven moeten tillen, maar uiteindelijk konden we toch de lift regelen”, noemt Isa als klein voorbeeld.

En hoe moeilijk ook; Isa gaat aan de slag met deze nieuwe situatie en geeft daar met haar vastberadenheid een draai aan. “Toen ik in het revalidatiecentrum kwam te liggen, heb ik het rolstoeltennis ontdekt. Kort nadat ik weer thuis kwam, ben ik deze sport in Houten gaan beoefenen.“ 

Nederlands team junioren
Isa vindt de sport geweldig én ze blijkt ook een groot talent te zijn. Dit valt ook Aad Zwaan op. Zwaan is als coach al bijna veertig jaar actief in het rolstoeltennis. Hij heeft met de wereldtop van het rolstoeltennis gewerkt zoals met Esther Vergeer en Robin Ammerlaan. “Ik werd uitgenodigd om te komen spelen bij het Nederlandse team en inmiddels speel ik in het Nederlands junioren team. Ik speel zowel nationale als internationale toernooien. Dit jaar heb ik mijn eerste internationale enkel en dubbel titel weten te behalen en sta hierdoor als nummer 7 op de wereldranglijst.”

Maar haar grootste ambitie is het winnen van een Grand Slam. “Ik wil nu zoveel mogelijk toernooien tennissen en zo mijn prestaties verbeteren.” Mede onder de begeleiding van Lito Ankers werkt Isa hard aan haar prestaties. Maar hier hangt helaas wel een prijskaartje aan. “Ik ben nu hard op zoek naar sponsors die mij willen helpen mijn dromen tot werkelijkheid te laten komen. Dat zou echt geweldig zijn!”

Wilt u Isa helpen, neem dan contact op via wheelchairtennisisa@gmail.com.