• De Kroonpoort is een plaatje om te zien.
• De Kroonpoort is een plaatje om te zien. Foto: Elvira Schenk

Kroonpoort Linschotens blikvanger

linschoten • In het oude dorpshart van Linschoten staat de kroonpoort van 2023 te prijken. Een blijkvanger ook tijdens de afgelopen Koningsdag.

Om precies te zijn staat de Kroonpoort op de Raadhuisbrug over het riviertje de Korte Linschoten. In 2013 is in het dorp overeengekomen dat bij ieder lustrum van koning Willem-Alexander er een kroonpoort wordt geplaatst. Zo ook dit jaar ter gelegenheid van zijn tweede lustrum, zijn 10-jarig Koningschap. De vormgeving van de boog is geïnspireerd op een foto uit 1948, toen in Linschoten de eerste Kroonpoort verscheen ter ere van de inhuldiging van koningin Juliana.

Het plaatsen van de poort bleek in de praktijk een enorme klus. Enkele brandweerlieden hebben spontaan geholpen met het plaatsen van de kroonpoort. Die hulp was erg prettig want hierdoor kon het verkeer de brug weer snel gebruiken. De grootste klus was wel het bekleden van het ‘geraamte' van de kroonpoort. Een ruim aantal vrijwilligers stak hierbij flink de handen uit de mouwen. Het steken en verzamelen van de na diverse oproepen beschikbaar gestelde groene Buxus-takken en het maken en insteken van meer dan vierhonderd oranje rozen zorgen voor een prachtig geheel, dat niet onopgemerkt bleef. Omwonenden vertelden dat er wel honderden foto's per dag van worden gemaakt. De vrijwilligers en inwoners van Linschoten mogen trots zijn. Zowel overdag als 's nachts is de kroonpoort een plaatje om te zien.