Dodenherdenking in de regio

regio • Op donderdag 4 mei worden op verschillende plaatsen in de regio de gevallenen tijdens oorlogen herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking.

In Montfoort kunnen mensen vanaf 19.45 uur verzamelen op Kasteelplein. Na een welkomstwoord van Hennie Van Kortenhof (voorzitter 4/5 mei comité Montfoort) zal het ontsteken van de vrijheidsvlam plaatsvinden. Om 20.00 uur volgen 2 minuten stilte. Daarna zijn nog liederen, een toespraak van de burgemeester, een voordracht over verzetsheld Titus Brandsma, een gedicht van een basisschoolleerling te horen en tot de slot de bloemlegging.

In IJsselstein gaat om 18.15 uur de Basiliek aan de Nicolaasstraat open. Vanaf 18.45 uur tot 19.30 uur vindt de Herdenkingsbijeenkomst plaats. Om 19.45 uur start de stille tocht. Na een toespraak van wethouder Edwin Tas volgen twee minuten stilte om te herdenken. De herdenking wordt afgesloten met het Wilhelmus door Fanfare Orkest Excelsior en Fulco’s Regionaal Mannenkoor en de krans- en bloemleggingen.

In Lopik kunnen belangstellenden verzamelen zich in de Dorpstraat tegenover het monument. Tot 19.50 uur zal de klok van de N.H. Kerk luiden. Na het leggen van bloemstukken volgt een muziekstuk. Om 20 uur volgen twee minuten stilte. Daarna klinkt onder meer het Wilhelmus, andere muziekstukken en een gedicht voorgedragen door een basisschoolleerling. Na afloop van de herdenking kan men koffie, thee en limonade drinken in de Schaapskooi.