Auteur Arnold van Dijk voor het huis van Kees van Rooijen, de zoon van Hein van Rooijen.
Auteur Arnold van Dijk voor het huis van Kees van Rooijen, de zoon van Hein van Rooijen. Foto: Elvira Schenk

Boek over familie Van Rooijen

montfoort • Arnold van Dijk heeft een bijzonder boek over zijn familiegeschiedenis geschreven. Arnold is een achterkleinkind van Hein van Rooijen, de eigenaar van een eenvoudige wagenmakerij aan het einde van de 19e eeuw in Montfoort. Het bedrijf groeide in de vorige eeuw uit tot een carrosseriebedrijf voor bussen.

Het boek Van Rooijen & Zonen gaat over de belevenissen van de familie Van Rooijen. De familie was een ondernemende en vrome middenstandsfamilie, waarvan de sporen nog steeds terug te vinden zijn in Montfoort. Arnold van Dijk: “De familie Van Rooijen was streng katholiek. Ze leefden spaarzaam en ze werkten hard.” De familie had zich mede op basis van hun geloof ten doel gesteld om de katholieke arbeiders uit Montfoort aan een baan en een huis te helpen. 

Werkloosheid

Begin 1900 was er veel werkloosheid en alcoholmisbruik onder de katholieke inwoners van Montfoort. Hein van Rooijen en de Montfoortse kapelaan Van der Horst besloten samen in 1907 de situatie van deze inwoners te verbeteren. Zij waren geïnspireerd door Alphons Ariëns, de bekende priester die aan de basis stond van de katholieke vakbeweging in Nederland. In Enschede is ter nagedachtenis aan Ariëns nog een bronzen beeld van hem te bewonderen.

Stoomfluit

De wagenmakerij werd uitgebouwd tot wielenfabriek. Vele inwoners vonden er werk. Voor een aantal van hen werd in de Verlengde Hoogstraat ook een rij huizen gebouwd.
Maar de fabriek zorgde ook voor overlast. Iedere ochtend om half zes klonk er een harde stoomfluit over Montfoort. Zo werden de arbeiders opgeroepen om te komen werken. “Uit bed en naar het werk”, lacht Arnold van Dijk. “Over die stoomfluit werd wel eens geklaagd.” De wielenfabriek werd later een carrosseriebedrijf en Heins zoon Kees van Rooijen werd de grootste werkgever van de stad en een invloedrijk lokaal bestuurder.

'Iedere ochtend om half zes klonk er een stoomfluit over Montfoort'

Het einde van de fabriek

Er kwam in 1980 een einde aan het bedrijf. Bij Van Rooijen werd elke bus met de hand en op maat gemaakt. Het waren kwalitatief goede bussen. De keerzijde was dat de bouw van een bus enkele weken tijd kostte. Daarmee kon men niet concurreren tegen andere firma’s, zoals bijvoorbeeld Den Oudsten Bussen BV in Woerden, waar elke week één bus van de lopende band rolde. De fabriek werd verkocht aan Den Oudsten, tot grote teleurstelling van de medewerkers. Het werk aan de lopende band bij Den Oudsten was immers veel minder aantrekkelijk. 

Arnold van Dijk

Arnold van Dijk is psycholoog van beroep. Na zijn pensioen ging hij zich bezighouden met de geschiedenis van zijn familie. Daaruit ontstond een boek over zijn heeroom, de abt van het trappistenklooster in Tilburg. "Na het schrijven van dat boek was ik zo enthousiast geworden dat ik mij verder ben gaan verdiepen in het familiearchief. Daar kwam ik een foto tegen van hotel Rustoord aan de Mariaplaats in Utrecht. Ik vroeg mij af wat er gebeurd was met de mensen op de foto voor het hotel en ben dat gaan onderzoeken."

Boekpresentatie

Het antwoord op deze vraag staat in het boek. De connectie tussen het hotel in Utrecht en de geschiedenis van Montfoort en de verdere belevenissen van de familie Van Rooijen worden uitgebreid in het boek beschreven.

De boekpresentatie is op woensdag 10 mei om 15.00 uur in het zalencentrum St.-Joseph in Montfoort. Iedereen die interesse heeft, is welkom. Het boek is daar te koop en daarna bij de boekhandel en bij de Stichting Oud-Montfoort.