Scrabblewoorden (2)

Vorige week heb ik een column gewijd aan Scrabblewoorden, liefst zo lang mogelijk. Hoe kwam ik daarop, zult u zich afvragen en vooral: wat heeft Scrabble met IJsselstein te maken? Heel simpel: ik werd door een tipgever geattendeerd op een recent geplaatst grijs kastje bij de trambaan. Dit kastje biedt maar nauwelijks plaats aan het opschrift 'spoorstaafconditioneringssysteem'. Kennelijk betreft het hier de reeds lang aangekondigde plaatsing van smeerinstallaties die het inmiddels beruchte piepende 'booggeluid' van de sneltram zouden moeten reduceren.
Ik vind het een leuk bedachte term, zij het dat ik als Scrabblewoord de voorkeur zou geven aan 'sneltram-booggeluid-overlast-reductie-smeerinstallatie', maar dan moet het smeerkastje een stuk breder worden gemaakt en dat kost weer extra geld. En het is intussen maar afwachten of het stroopsmeren - sorry: spoorsmeren effect heeft. Ik hoor soms hoopvolle 'geluiden', maar wellicht werd door omwonenden in de voorbije wintermaanden minder overlast ervaren doordat het leven zich meer binnenshuis met gesloten ramen afspeelde, en ook de veelvuldige regen in de afgelopen winter had een dempend effect. Daarmee is het probleem niet opgelost.
Eerlijk gezegd vind ik dat die hele booggeluidmisère (alweer een leuk Scrabblewoord) veel op een soap-serie is gaan lijken (titelsuggestie: 'Goede rijtijden, slechte rijtijden', of nog beter: 'Railnoise away'). Overigens brengt het woord 'soap' mij op een wellicht briljant idee, dat alleen een Delftse ingenieur als ondergetekende kan bedenken: als ze die héle zooi van spoorstaven, assen, wielkasten, schokdempers en schokbrekers nu eens lekker dik zouden insmeren met groene zeep?

Dan krijgt het Scrabblewoord 'sneltrambooggeluidoverlastsoap' vast een veel gunstiger betekenis.