Lopikse lintjes komen per oranje Eend

lopik • Burgemeester Laurens de Graaf reikte woensdagochtend namens Zijne Majesteit de Koning aan zes inwoners van de gemeente Lopik een Koninklijke onderscheiding uit. Onder het mom van ‘U bent mij er eentje’ ging hij bij de aanstaande lintjesdragers langs in een oranje Citroën 2CV, ofwel de bekende Eend.

Natuurlijk had de burgemeester het zich makkelijker kunnen maken door ‘s middags de nieuwe Leden in de Orde van Oranje-Nassau met hun familie te ontvangen en te feliciteren in Dorpshuis De Schouw, de huiskamer van Lopik. Het is echter al een aantal jaar de gewoonte om de decorandi thuis te verrassen. Met een filmploeg in zijn kielzog en communicatiemedewerker Hanriëtte Bergstra aan zijn zijde ‘overviel’ de burgemeester de van niets wetende breed inzetbare vrijwilligers, die met vele anderen het cement van de Lopikse samenleving vormen.

Met trots

Alle decorandi ontvingen hun onderscheiding met trots. Benschopper Bert Zwanenburg, die zich al 45 jaar inzet van de plaatselijke EHBO-vereniging – een dag eerder had hij nog iemand gereanimeerd – stond klaar om bij iemand een klusje te gaan doen. Totaal verrast onderging hij de huldiging. Het Social Road-trio van het plaatselijke online marketingbureau, filmde het gebeuren. Voor Roald Mulder, Femke Bergstra en Ruben van Wijk begonnen direct daarna stressvolle uren. ''Elk bezoek, dat we filmden, duurde minimaal een half uur,” aldus Roald Mulder. ''Femke en Ruben zorgden ervoor dat na het filmen van elke ontvanger van een onderscheiding direct de montage begon. Dit herhaalde zich nog vier keer.”

Na de bezoeken aan Wim Velis, vier huizen verder, Lopikenaar Piet van Kats, die zeer verbaasd was dat zijn hele omgeving in het complot zat, Margot Overbeek-de Kruijff uit Cabauw, die net als de anderen vrijwillige functies vervult, die samen niet op een A4’tje passen en het echtpaar Corrie en Johan van den Hoek (2 A4’tjes!) ging het drietal driftig aan het werk om te komen tot een presentatie die jong en oud aanspreekt.  

''Nog tien minuten voor het filmpje klaar is,” fluisterde duizendpoot Bergstra in het oor van de burgemeester, die juist aanstalten maakte om de aanwezigen na zijn tournee in De Schouw, die tot de laatste stoel bezet was, toe te spreken. ''Wellicht moeten we volgend jaar een paar uur later beginnen,” verzuchtte De Graaf, die vervolgens als entertainer bij het meelevende publiek geen gek figuur sloeg. 

Het wachten was de moeite waard. De filmopnamen vielen in de smaak. ''Een paar jaar geleden ontmoetten wij Laurens de Graaf op een bijeenkomst voor ondernemers en wij konden hem overtuigen om dat de kans groter is dat de filmopname van de huldigingen ook de jongeren via de social media bereikt,” merkt Roald Mulder nog op. ''De burgemeester gaf ons een kans om dit waar te maken. Wij denken dat het gelukt is.''

Wim Kroone

Foto en overzicht elders in deze krant