• Het echtpaar Van der Paauw ontvangt de felicitaties van burgemeester Van Hartskamp.
• Het echtpaar Van der Paauw ontvangt de felicitaties van burgemeester Van Hartskamp. Foto: Elvira Schenk

Briljanten echtpaar Van der Paauw samen sterk

Nieuws

MONTFOORT • Het echtpaar Van der Paauw is 65 jaar getrouwd. Samen zijn ze enorm dankbaar dat ze het nog zo goed hebben samen. Het briljanten echtpaar woont in de straat waar het 65 jaar geleden allemaal begon. 

De heer Van der Paauw is geboren in Oud-Loosdrecht, een plaats die niet meer zelfstandig bestaat. Zijn vader was boer van beroep en zodoende werd de heer Van der Paauw ook boer. Hij ontmoette in De Meern een meisje, de dochter van een boer in Snelrewaard. Hij reed ieder weekend op zaterdagavond met de auto van zijn vader heen en weer. 

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was de heer Van der Paauw in militaire dienst in Duitsland. Hij reed met grote vrachtwagens overal heen. Na een paar jaar besloot het paar te trouwen. De heer Van der Paauw nam 18 koeien mee vanuit Oud-Loosdrecht en kreeg van zijn schoonvader nog 2 koeien. Met 20 koeien, 2 varkens, 2 schapen en een paar eenden werd er een nieuw boerenbedrijf gestart op de Waardsedijk in Snelrewaard. De ironie is dat Snelrewaard inmiddels ook niet meer bestaat als zelfstandige gemeente. De heer Van der Paauw vertelt: “We begonnen heel arm. In het begin reden we een paard en wagen waarvan het paard van iemand anders bij ons op stal stond. We hadden nog geen auto en geen telefoon.”

De trouwdag kan mevrouw Van der Pauw nog goed herinneren. “Op de trouwdag was er miezerregen. Ik ging op de fiets naar de kapper. Op de terugweg moest ik mijn sluier vast houden. Een zus maakte de foto’s en mijn oom, bakker Van Kooten, maakte het gebak.” Het paar kreeg in 1960 hun eerste dochter, daarna volgde nog 3 kinderen, 15 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen. De heer Van der Paauw was actief in de politiek, het bestuur van de school, de Hersteld Hervormde kerk en de gemeente van Snelrewaard. Mevrouw Van der Pauw had een rijbewijs en dat kwam goed uit, want ze ging graag op pad. Haar oudste dochter vertelt: “Ze had altijd leuke ideeën. Even werken op de boerderij en dan gingen we op pad.” 

Het echtpaar heeft het goed samen. “We wonen hier best naar ons zin, we hebben goede kinderen en we redden het samen. Ik zit graag voor het raam, dan kijk ik naar buiten naar de boerderij van mijn zoon. Daar geniet ik van”, vertelt de heer Van der Paauw. Iedere avond spelen ze samen 4 potjes rummikub. Met uit hout gesneden stukken. “Het houdt de geest scherp,” vertelt het echtpaar. Het geheim van een goed huwelijk is, volgens het echtpaar Van der Paauw, dat je samen sterk bent en elkaar helpt.