• Wethouder Foekema (midden) vaart mee met Han Theil, voorzitter van Yselvaert (rechts).
• Wethouder Foekema (midden) vaart mee met Han Theil, voorzitter van Yselvaert (rechts). Foto: Martha van Vuuren

Zonnige start van vaarseizoen Yselvaert

Nieuws

IJSSELSTEIN • De eerste officiële vaardag van het seizoen van de rondvaarten van Stichting Yselvaert vond plaats op zaterdag 29 april. Yselvaert organiseert rondvaarten door de gracht van IJsselstein en tochten over de Hollandse IJssel. Het seizoen werd geopend door het plaatsen van twee nieuwe vlaggen door wethouder Mark Foekema, bij de startplek bij Museum IJsselstein.

Han Theil, voorzitter van Yselvaert spreekt tijdens de opening enthousiast over het succes van het vorige seizoen en de plannen voor het nieuwe seizoen: “Net als vorig jaar doen we dit jaar weer de tocht naar Montfoort en we willen ook weer die hele grote vaart naar Linschoten doen. En binnenkort kunnen mensen ook online een vaart reserveren.”

Mooie verhalen

Wethouder Foekema benoemt het belang van Yselvaert voor het toerisme. “Het is prachtig, omdat je in zo’n bootje de stad vanaf het water bekijkt. En dan zijn er ook nog schippers die mooie verhalen vertellen over de geschiedenis van onze stad.”

Na de officiële opening volgt een rondvaart door de IJsselsteinse gracht. De zon schijnt, de bloesem en het frisse groen dragen bij aan het feestelijke gevoel. Han Theil vertelt: “Als we langs de Nicolaaskerk varen, vertel ik altijd over de brand in de fabriek van Schilte, die zo heftig was dat die oversloeg op de kerk.”

“Denk maar terug aan de brand van de Notre Dame in Parijs, dan weet je ook wat hier gebeurd is. Als je op zaterdagmiddag in de stad bent en je gaat even binnen kijken in de kerk, dan hangen daar nog zwart-wit foto’s van na de brand. Zo proberen we mensen te motiveren om ook andere dingen te gaan bekijken in IJsselstein, zoals de kerk, het oude stadhuis, de basiliek, de kasteeltoren en de molen.”

Samenwerking

Stichting Yselvaert werkt veel samen met andere organisaties, bijvoorbeeld met stichting Pulse met de actie Zomerfestijn. Vorig jaar werd met de bibliotheek en Uit in IJsselstein een schoonmaakactie georganiseerd: schippers en kinderen gingen plastic vissen in de gracht. Vrouw Sprokkelhorst organiseert dit jaar weer Aqua Musica, muziek op het water, ook daar werkt Yselvaert aan mee. Tijdens de avondvertelvaarten gaan er vertellers van de Historische Kring IJsselstein mee.

Martha van Vuuren