Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto:

Verkeersproblemen Lopik Oost in kaart gebracht

Nieuws

LOPIK • Een breed gedragen wens vanuit de omgeving is om het doorgaande verkeer op de N210 in Lopik Oost beter te laten doorstromen en sluipverkeer en zwaar transport op de Lopikerweg Oost te verminderen, zo blijkt een enquête die provincie Utrecht en gemeente Lopik hebben uitgezet over knelpunten rond beide wegen.

Om een goed beeld te krijgen van hoe de omgeving de verkeerssituatie ervaart, is de enquête opgebouwd in twaalf deelgebieden waaronder gebruikers van het bedrijventerrein De Copen, bewoners nabij kruispunt Graaf en de kernen Jaarsveld, Lopikerkapel en Uitweg. De meeste reacties op de enquête kwamen van bewoners uit het westelijk deel van de kern Lopik. Uit de antwoorden blijkt dat de meeste respondenten van deze wegen gebruik maken als automobilist. 

Sluipverkeer

Voor de Lopikerweg Oost vragen bewoners uit de diverse deelgebieden vooral om aandacht voor het terugdringen van sluipverkeer en zwaar doorgaand transportverkeer. Dit geldt zowel voor het deel rondom de kern Lopik als voor de weg richting IJsselstein, zo blijkt uit de enquête. Ondernemers bij de Copen en bewoners in de omgeving Van Alterenlaan vragen vooral om aandacht voor het verbeteren van de doorstroming en bereikbaarheid van Lopik. Op het effect van de wegversmallingen die de gemeente Lopik voorjaar 2022 tussen de kern Lopik en de N210 heeft aangebracht, wordt uiteenlopend gereageerd.

Kruispunt Graaf

Uit de enquête komt ook naar voren dat kruispunt Graaf in de spits als knelpunt wordt ervaren. De zorgen richten zich op de eerste plaats op de doorstroming. Het verkeer op de Lopikerweg Oost kruist hier het doorgaand verkeer op de provinciale weg, wat met name in de spits regelmatig tot lange wachttijden voor de stoplichten leidt. Bewoners in de directe omgeving van kruispunt Graaf geven aan zich vooral zorgen te maken niet alleen over de verkeersdrukte en de geluidsoverlast maar ook over de verkeersveiligheid voor overstekende fietsers en voetgangers.

Centraal bij het onderzoek stond de vraag hoe bewoners, weggebruikers en ondernemers de situatie ervaren op de M.A. Reinaldaweg (N210), de Lopikerweg Oost en kruispunt Graaf in het oosten van de gemeente Lopik. De enquête is gehouden in februari en maart van dit jaar. De vragenlijst werd door 790 personen ingevuld en leverde volgens de provincie veel bruikbare inzichten op. 

De enquêteresultaten leverden met een respons van meer dan 20% een belangrijke bouwsteen op voor het onderzoek dat de provincie Utrecht onlangs is gestart naar verbetering van de verkeerssituatie in Lopik-Oost. Hierbij wordt in samenwerking met partijen uit de directe omgeving, ingenieursbureau Iv-Infra en de gemeente Lopik gekeken naar het wegvak van de N210 tussen de aansluiting op Jaarsveld en de N204 bij bedrijventerrein De Copen. Een belangrijk onderdeel van deze studie is kruispunt Graaf waar de provinciale weg N210 samenkomt met de Lopikerweg Oost. Beide wegen inclusief het kruispunt zijn eveneens onder de loep genomen. 

Uit de enquête zijn ook veel aanmeldingen gekomen van bewoners die met provincie en gemeente willen meedenken over oplossingen voor de verkeersproblemen.