• Ferdinand Verwijs van de IJsselsteinse Bijenvereniging.
• Ferdinand Verwijs van de IJsselsteinse Bijenvereniging. Foto: Linda de Kort

Onverklaarbare sterfte bijen na winter

ijsselstein • Bij het openen van de bijenkasten door Nederlandse imkers na de afgelopen winter bleken heel veel bijen te zijn gestorven. De oorzaak is nog niet wetenschappelijk verklaarbaar, maar reden genoeg voor de IJsselsteinse Bijenvereniging aandacht te blijven vragen voor dit erg nuttige diertje.

“Normaal gesproken overleven twee van de tien bijenvolken bij ons de winter niet. Dat is normaal. Nu horen we geluiden uit heel Nederland dat één op de drie bijenvolken zijn gestorven. Maar wat de oorzaak is, is nog niet bekend”, vertelt Ferdinand Verwijs van de IJsselsteinse Bijenvereniging

De Bijenvereniging is gehuisvest in de wijktuin op de Achtersloot. De kleine actieve vereniging heeft zelf een aantal kasten waar bijenvolken hun vaste stek hebben. “Onze doelstelling is om de bijenteelt te bevorderen en een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. Ook vertellen we de kinderen van de basisscholen in IJsselstein regelmatig over het leven en het werk van de bijen.” 

“Er zijn steeds minder insecten. Je merkt het zelf al dat na een lange autorit er veel minder insecten op je voorruit zijn geplet dan een aantal jaar geleden. Maar vooral voor de bij en de mens is dat dramatisch”, verduidelijkt Verwijs.

De dalende bijenpopulatie is vooral een probleem, omdat de meeste planten op aarde afhankelijk zijn van de bestuiving van de bij voor de voortplanting of evolutie. Zonder bijen zijn er geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. “In China is het al zo’n groot probleem dat mensen zelf handmatig stuifmeel verzamelen om zo te kunnen bestuiven. Heel bizar”, aldus Verwijs.
Vanuit het Bijeenhuis in de wijktuin hebben de bijen alle ruimte hun belangrijke werk te doen. Dit is met name te danken aan de voormalige voorzitter Rob Kostermann. “Rob is onlangs bij zijn afscheid als voorzitter gehuldigd als erelid voor zijn jarenlange inzet voor de bijenvereniging. Hij heeft binnen de vereniging lange tijd verschillende bestuursfuncties gehad, was 30 jaar lang voorzitter en was deze jaren de drijvende kracht achter de vereniging."

Ook nam Kostermann namens de bijenvereniging deel aan vele groene initiatieven zoals de vlinder-idylle, het IJsselsteinse Groen Platvorm (GPIJ), de vraagbaak voor de gemeente op groengebied en diversiteit en heeft hij vele bijen- en natuurlessen gegeven op IJsselsteinse basisscholen.

Het is nu aan de andere leden van de vereniging het werk voor te zetten.